Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DİHAA-EIDHR) Küresel Hibe Programı Türkiye için yeni teklif çağrısını yayınladı.
9 Mart 2017 günü Brüksel saatiyle 18.00’a kadar kavramsal notların teslim edilmesi sonrasında sivil toplum örgütlerine 2,9 milyon Avro miktarında destek sağlanması planlanıyor. EuropeAid/154567/DD/ACT/TR referans numarasıyla başvuruya açılan DİHAA hibeleri “Sivil toplum katılımının güçlendirilmesi” ve “İnsan hakları savunucularının desteklenmesi” konularında çalışma yürütecek STÖ’lere dağıtılacak.
Yeni teklif çağrısında, minimum 150,000 maksimum 500,000 Avro miktarındaki başvurular geçerli olacak. Başvurular İngilizce olarak alınacak.
DİHAA yeni dönem teklifinin ayrıntıları için buraya tıklayarak Başvuru Rehberi’ne ulaşabilirsiniz.DİHAA yeni dönem çağrısıyla kapsamında hedef olarak belirlenen konuların ayrıntıları aşağıdaki gibidir:
1. Sivil toplum katılımının güçlendirilmesi alanındaki öncelikli tematik hedefler:
- Kadın hakları, cinsiyete dayalı şiddetle mücadele,
- LGBTI hakları,
- İşkence ve kötü muamelenin önlenmesi,
- İfade, din, vicdan, medya, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü,
- Adalete erişim ve adil yargılanma hakkı,
- Çocuk hakları,
- Cezaevi sisteminin iyileştirilmesi ve cezaevlerinde insan haklarının geliştirilmesi;
- Cezasızlıkla mücadele,
- Ayrımcılıkla mücadele, azınlık hakları ve kültürel haklar,
- Göçmenlerin, mültecilerin ve sığınmacıların hakları,
- Sosyal haklar ve eşit fırsatlar (engelli bireyler, sendikal haklar, eğitim, sağlık, barınma hakları dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın)
2. İnsan hakları savunucularının desteklenmesi:
- İnsan hakları savunucularının korunması
- İnsan hakları savunucularının teknik bilgilerinin ve kapasitelerinin geliştirilmesi
- Öncelikli olarak insan hakkı ihlallerinin izlemesi- raporlanması, hak ihlali mağdurlarına hukuksal destek sunulması, cezasızlıkla mücadele edilmesi faaliyetlerini yürüten insan hakları savunuculuğu örgütlerine yönelik kapasite geliştirme faaliyetlerinde bulunulması, (Bu maddedeki faaliyetler zorunlu değil öncelikli alanlardır.)
- Afet / felaket sonrası çözüm yolları üzerine çalışan insan hakları savunucularının kapasitelerinin geliştirilmesi