#SivilDüşün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne kadar uluslararası bildirge ve sözleşmelerle tanımlanan temel haklar, hak temelli yaklaşım ve sivil toplum çalışmalarında sıkça kullanılan kavramlara yönelik temel bilgiler, örnekler, yayınlar ve istatistikleri ‘Hak Çetelesi’ etiketiyle web sitesi ve sosyal medya hesaplarından paylaşıyor.
#HakÇetelesi’ni merak edenlere bizi takipte kalın diyoruz!
Web sayfası, kampanya kapsamında yapılan paylaşımlarla günlük olarak güncelleniyor. #HakÇetelesi paylaşımlarını aşağıda bulabilirisiniz:
AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ
1.Gün (4 Kasım 2018)
Avrupa Konseyi, 68 yıl önce bugün insan hakları ve özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni kabul etti.
Sözleşmeyi okumak için bağlantıya tıklayınız >> echr.coe.int/Documents/Convention_TUR.pdf
2.Gün (5 Kasım 2018)
Türkiye’nin 1954 yılında kanunen onayladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ikinci maddesi olan Yaşam Hakkı’nın ayrıntıları #HakÇetelesi’nde.
Sözleşmenin resmi çevirisi ve yaşam hakkının kapsamını Türkiye İnsan Hakları Vakfı web sitesinde inceleyebilirsiniz:
tihv.org.tr/wp-content/uploads/2013/11/tur_conven.pdf
Ayrıca, Avrupa Konseyi sözleşmeler veritabanında farklı hak alanlarını kapsayan uluslararası sözleşmelere göz atabilirsiniz:
coe.int/en/web/conventions/search-on-treaties/-/conventions/treaty/search/nonCETS
3.Gün (6 Kasım 2018)
#HakÇetelesi İfade özgürlüğü endeksinde Dünya ve Türkiye ne durumda?
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi, ifade özgürlüğünün “kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin” herkes için geçerli olduğuna hükmediyor. Peki güncel raporlar ifade özgürlüğünde dünyadaki durumu nasıl değerlendiriyor?
Türkiye’ye özel bölüm ayrılan Freedom House ‘Dünyada Özgürlük 2018’ raporuna (İngilizce) göz atmak için tıklayınız: freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2018
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün 2018 Basın Özgürlüğü Endeksi bağlantısını aşağıda bulabilirsiniz:
https://rsf.org/en/ranking/2018
Ayrıca, aynı kurumun ‘İnternet Özgürlüğü 2018’ raporu (İngilizce) için de aşağıdaki bağlantıyı takip edebilirsiniz:
freedomhouse.org/sites/default/files/FOTN_2018_Final%20Booklet_11_1_2018.pdf
Bianet’in İnternet Özgürlüğü Raporu’nu konu aldığı haber için buraya tıklayınız.
Siyah Bant’ın 2016 yılında #SivilDüşün desteğiyle yayınladığı ‘Sanatsal İfade Özgürlüğü Kılavuzu’ kültür-sanat alanında uluslararası mevzuat, teorik tartışmalar ve Türkiye toplumunda hak arama pratiklerini kapsamlı şekilde okuyucuya sunuyor. kılavuz için buraya tıklayınız.
4.Gün (7 Kasım 2018)
Dernek kurma ve toplantı özgürlüğünün #HakÇetelesi’ni merak edenler güncel raporlara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilir:
- Örgütlenme ve Toplanma Özgürlüğü’ne ilişkin Dr. Ulaş Karan’ın kaleme aldığı el kitabı Avrupa Konseyi desteğiyle yayınlandı:
http://www.anayasa.gov.tr/bireyselbasvuru/pdf/Kitaplar/03_orgutlenme_toplanma.pdf
- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokrasi Kurumları ve İnsan Hakları Şubesi (ODIHR) ile Avrupa Komisyonu’nun Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu (Venedik Komisyonu) tarafından 2015 yılında yayımlanan AGİT Örgütlenme Özgürlüğü Rehberi, TACSO Türkiye tarafından Türkçe’ye çevrildi:
- Avrupa STK Hukukuna dair Uzmanlar Konseyi adına Dragan Golubović tarafından kaleme alınmış “Olağanüstü Halin Türkiye’de Örgütlenme Özgürlüğü Üzerindeki Etkilerine Dair Görüş” Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) tarafından haberleştirildi:
5.Gün (8 Kasım 2018)
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi dahil tüm uluslararası sözleşmeler, ‘cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya toplumsal köken, ulusal bir azınlığa aidiyet, servet’ temelli ayrımcılığı yasaklıyor. Ancak ayrımcılık hâlâ dünyanın her yerinde yaşanan bir pratik.
“Ayrımcılık hâlâ sürüyor mu?” sorusuna en güncel yanıtlardan birisi, geçtiğimiz Ekim ayında İnsan Hakları Ortak Platformu’nun (İHOP) öncülüğünde yayınlanan ‘Ayrımcılığın Yüzleri’ kitabında.
Ayrımcılığın Türkiye’deki #HakÇetelesi’ne ulaşmak için tıklayınız👇🏾
http://www.ihop.org.tr/2018/10/31/yeni-kitap-ayrimciligin-yuzleri/
AB İNSAN HAKLARI KISA FİLM FESTİVALİ
6.Gün (9 Kasım 2018)
#HakÇetelesi 2018 AB İnsan Hakları Kısa Film Festivali yaklaşıyor. Festivalde geçtiğimiz yıl ödül alan kısa filmleri izlediniz mi? Yönetmen Rıdvan Yavuz’un 3.lük ödülü olan ‘Kuyu’ filmini izlemek için buraya tıklayınız.
SİVİL DÜŞÜN TEMEL KAVRAMLAR BELGESİ / SİVİL DÜŞÜN DESTEKLERİ
7.Gün (12 Kasım 2018)
Sivil Düşün hak temelli yaklaşımı nasıl tanımlıyor, hangi ilkelerle hareket ediyor, sivil toplumda sık kullanılan terimler neler? Soruların cevabı için #SivilDüşün Temel Kavramlar Belgesi’ne göz atabilirsiniz👇🏾
https://www.sivildusun.net/wp-content/uploads/2018/11/Temel-Kavramlar.pdf
8.Gün (13 Kasım 2018)
Türkiye’de insan haklarının, ifade ve inanç özgürlüğünün yakın tarihini Yurttaşlık Derneği – önceki adıyla Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin kendi hikayesinden dinleyin. Yurttaşlık Derneği’nin #SivilDüşün desteğiyle yayınladığı zaman çizelgesini incelemek için tıklayınız👇🏾
https://www.hyd.org.tr/tr/hyd-nin-hikayesi/hikayemiz
9.Gün (14 Kasım 2018)
Hak temelli yaklaşım nedir?
#SivilDüşün bugün kendi #HakÇetelesi’ni tutuyor:
‘Hak temelli yaklaşım, henüz hak olarak tanımlanmayan bir konunun tanınması için yürütülecek lobi ve savunuculuk çalışmalarından, mevcut tanınan ve yerleşik bir haktan mahrum kalanlara yönelik oluşturulacak ve gerçekleştirilecek acil eylem planlarına kadar, hak alanlarının tüm açılardan geliştirilmesine yönelik bütün tutum ve çalışmaları kapsar.’
Tanımın tamamı ve hak temelli yaklaşımın ilkeleri için Temel Kavramlar Belgesi’ne göz atabilirsiniz👇🏾
https://www.sivildusun.net/wp-content/uploads/2018/11/Temel-Kavramlar.pdf
SİVİL TOPLUMDAN TANIMLAR
10.Gün (15 Kasım 2018)
#HakÇetelesi’nde 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar Türkiye’deki sivil toplum temsilcilerinden Hak temelli yaklaşım/Savunuculuk/Aktif vatandaşlık tanımlarını alıyoruz.
#HakÇetelesi’nin ilk konuğu Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi’nden (CİSST/TCPS) Mustafa Eren’in tanımları için tıklayınız:
https://www.sivildusun.net/hakcetelesi-cisst-tcps/
11.Gün (16 Kasım 2018)
Hrant Dink Vakfı tarafından hazırlanan insan hakları videosunu izlemek için tıklayınız:
12.Gün (19 Kasım 2018)
#HakÇetelesi’nde 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar Türkiye’deki sivil toplum temsilcilerinden Hak temelli yaklaşım/Savunuculuk/Aktif vatandaşlık tanımlarını alıyoruz.
Bugün Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği’nden Süleyman Akbulut’u dinliyoruz:
https://www.sivildusun.net/hakcetelesi-tohad-suleyman-akbulut/
13.Gün (20 Kasım 2018)
Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı-TÜSEV’in çevirisini üstlendiği, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan Politik Karar Alma Süreçlerine Sivil Katılım Rehberi’ne göz attınız mı? Rehberi görüntülemek için tıklayınız:
14.Gün (21 Kasım 2018)
#HakÇetelesi’nde 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar Türkiye’deki sivil toplum temsilcilerinden Hak temelli yaklaşım/Savunuculuk/Aktif vatandaşlık tanımlarını alıyoruz.
Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği- CEİD’in kapsamlı incelemesini aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz:
https://www.sivildusun.net/hakcetelesi-cinsiyet-esitligi-izleme-dernegi-ceid/
15.Gün (23 Kasım 2018)
#HakÇetelesi
Uluslararası Af Örgütü’nün hazırladığı ‘En iyi 10 insan hakları videosu’ listesine göz attınız mı?
Videoları izlemek için tıklayınız: https://www.amnesty.org/en/latest/education/2015/05/10-best-human-rights-videos/
16.Gün (24 Kasım 2018)
Avrupa İnsan Hakları Film Günleri yaklaşıyor.
#HakÇetelesi’nde geçtiğimiz yılın ödüllü filmlerini yayınlamaya devam ediyoruz. Yönetmen Ali Bozan’ın 7 Gün 7 Gece filmi için tıklayınız👇🏾
https://www.youtube.com/watch?v=eut7ZoVOtc4
2018 Avrupa İnsan Hakları Film Günleri ayrıntılarına ulaşmak için buraya tıklayınız.
17.Gün (26 Kasım 2018)
Bugünün #HakÇetelesi’nde Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi raporlarını inceleyebilirsiniz.
Çocuk hakları, cezasızlık, LGBTİ+ hakları gibi farklı hak alanlarında yayınlanan raporları okumak için tıklayınız: https://www.amnesty.org.tr/raporlar
#HakÇetelesi’nde 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar Türkiye’deki sivil toplum temsilcilerinden Hak temelli yaklaşım/Savunuculuk/Aktif vatandaşlık tanımlarını alıyoruz.
18.Gün (27 Kasım 2018)
Hak İnisiyatifi’nden Ömer Atalar’ın tanımlarını aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz:
https://www.sivildusun.net/hakcetelesi-hak-inisiyatifi/
19.Gün (28 Kasım 2018)
#HakÇetelesi’nde her gün bir tematik alandan kaynak yayınları bulabilirsiniz. Bugün ekolojik haklarla ilgili Türkiye’den en güncel yayınları bulabileceğiniz Ekolojik Haklar Merkezi’ni inceleyebilirsiniz. Yayınlar için: http://ekolojikhaklar.org/kaynaklar-2/
Ayrıca ekolojik haklar alanında merak ettiğiniz soruların yanıtları için Ekolojik Hakları Merkezi’ne başvurabilirsiniz: http://ekolojikhaklar.org/
20.Gün (29 Kasım 2018)
#HakÇetelesi’nde bugün sığınmacı ve mülteci haklarıyla ilgili güncel verilere ve yayınlara göz attık:
Web sitesi #SivilDüşün desteğiyle yayınlanan raporlar.org hem sığınmacı ve mülteci hakları hem de diğer hak alanlarıyla ilgili raporları bir araya topluyor.
Yurttaşlık Derneği’nin “Türkiye’de Sivil Toplum ve Suriyeli Mülteciler” raporunu okudunuz mu? >> https://www.hyd.org.tr/attachments/article/217/turkiyede-sivil-toplum-ve-suriyeli-multeciler.pdf
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun 2018 tarihli Göç ve Uyum Raporu’nda ulusal ve uluslararası mevzuatı bir arada görebilirsiniz: https://www.tbmm.gov.tr/komisyon/insanhaklari/docs/2018/goc_ve_uyum_raporu.pdf
Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nün (UNHCR) geçtiğimiz Eylül ayında yayınladığı bilgi notları ve tabloları incelediniz mi? (İngilizce) https://www.unhcr.org/tr/bilgi-dokumanlari-ve-tablolar
Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yönelik fonları hangi şehirlerde, hangi projelerle işler hale geliyor? (İngilizce) https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/news_corner/migration_en
İNSAN HAKLARI OKULU RÖPORTAJ
21.Gün (4 Aralık 2018)
#HakÇetelesi kampanyası için İnsan Hakları Okulu’nu (İHO) yakından tanıdık. Şubat 2019’da ilk dönemi başlayacak İHO’yu, insan haklarıyla ilgili güncel yayınları ve #HakÇetelesi tanımlarını bulabileceğiniz röportaj için tıklayınız👇🏾https://www.sivildusun.net/insan-haklari-okulu-hakcetelesi/
İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ
22.Gün (5 Aralık 2018)
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edildiği #10AralıkİnsanHaklarıGünü’ne kadar bildirgenin maddelerini hatırlıyoruz. Bildirgenin 27 Mayıs 1949’da resmi gazeteden yayınlanan ilk hali için tıklayınız:
http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/7217.pdf
23.Gün (6 Aralık 2018)
#HakÇetelesi için son 5 gün. #10AralıkDünyaİnsanHaklarıGünü’ne kadar İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin maddelerini hatırlamaya devam ediyoruz.
Sığınmacı ve mülteci haklarının dayanak noktalarından biri olan Bildirge’nin 2006 yılında Türkiye Barolar Birliği adına Prof. Dr. Rona Aybay tarafından yayınlanan açıklamalı versiyonu için tıklayınız:
http://tbbyayinlari.barobirlik.org.tr/TBBBooks/iheb.pdf
24.Gün (8 Aralık 2018)
#HakÇetelesi
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi // Madde 23: Çalışma Hakkı
- Herkesin çalışma, işini özgürce seçme, adil ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır.
- Herkesin, herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır.
- Çalışan herkesin, kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır bir yaşam sağlayacak düzeyde, adil ve elverişli ücretlendirilmeye hakkı vardır; bu, gerekirse, başka toplumsal korunma yollarıyla desteklenmelidir.
- Herkesin, çıkarını korumak için sendika kurma ya da sendikaya üye olma hakkı vardır.
25.Gün (9 Aralık 2018)
#HakÇetelesi // İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi // Madde 21:
- Herkes, doğrudan ya da serbestçe seçilmiş temsilcileri aracılığıyla ülkesinin yönetimine katılma hakkına sahiptir.
- Herkesin, ülkesinde kamu hizmetlerinden eşit yararlanma hakkı vardır.
- Halk iradesi, hükümet otoritesinin temelini oluşturmalıdır; bu irade, genel ve eşit oy hakkı ile gizli ve serbest oylama yoluyla, belirli aralıklarla yapılan dürüst seçimlerle belirtilir.