Dünya’da 250 milyon, Türkiye’de ise 1 milyon kişinin, görme engelli olduğu için müzeleri gezemediğini biliyor muydunuz? Sizi, bu eşitsizliği kendine dert edinen ve aşmak için ilhamı bol yöntemler geliştirip uygulayan Bongo Art Project topluluğu ile tanıştıralım. Ekibi bir araya getiren isim Çiğdem Aslantaş Ankara-Nürnberg arasında yaşayan ve çalışan bir iç mimar. İşinin bir gereği olarak son sekiz yıldır dünyadaki müzeleri ziyaret eden Çiğdem, görme engellilerin çok az müzeye girebildiğini fark etmesinin ardından Türkiye’ye döndüğü ilk fırsatta ekibiyle Bongo Art’ın temellerini atmış. Ekip, Türkiye’deki müzeleri görme engelli bireyler için hem işitsel hem de dokunsal olarak deneyimlenebilir kılıyor.
neden bir aradalar?
Sokaklar, evler, iş yerleri, okullar ya da alışveriş merkezlerine herkes aynı şartlarda ulaşamazsa, yani bu alanlardan kolaylıkla, konforla ve tercih ettiğinde faydalanamazsa ne olur? Çok temel ihtiyaçlar bazı insanlar için sekteye uğramış olur değil mi? Peki evimize ya da okulumuza girebildiğimiz gibi, bir tiyatro oyununun seyircisi olabilmek, bir spor karşılaşmasını stadyumda izlemek, bir konser alanında bulunmak ya da müzeyi gezebilmekle ilgili engellerle karşılaştığımızda yaşamsal olmasa da pek çok hakkımızda yine mahrum kalmış olmaz mıyız? Bongo Art, Türkiye’de yeterince ele alınmasa da epey hayati bir konuyu; kültür sanat, spor gibi alanlara erişilebilmenin yollarını çalışan nadir ekiplerden.
nasıl bir topluluk?
Bongo Art Project farklı çalışma alanlarından insanların uzmanlıklarını görme engelliler için kullanmasını sağlayan bir sosyal girişim. Ekip, eserlerin replikalarını yapıp dokunarak hissedilebilir olmalarını, sesli betimlemeler yoluyla işitilebilmelerini, inovatif teknolojilerle bütüncül şekilde deneyimlenebilir hale gelmelerini sağlıyor. Bongo Art iki buçuk yıllık bir çalışmanın sonunda, Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesini yüzüncü yaşında ilk kez görme engelliler ve çocuklar için gezilebilir hale dönüştürdü. Ziyaretçiler, seçilen 22 ikonik eserin özet ve tarihlerini farklı duyulara hitap eden içeriklerle kendilerine kattıktan sonra sikke, seramik, tablet, restorasyon, duvar resmi ya da neolitik yaşam bölümü gibi atölye ve deneyim alanlarında bulunarak öğrenmeyi çeşitlendirip geliştirebiliyorlar.
Avrupa Kalkınma Bankasının 41 ülkede açtığı Sosyal İnovasyon Yarışmasında Avrupanın en iyi yedi projesinden biri seçilen Bongo Art’tın yaratıcı topluluğu bir süredir, deprem bölgesine taşınabilir sergi alanları götürmek üzerine yoğunlaşmış durumda.
Bongo Art’ı yakından incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.