İlham Dozu |  Kentin sıcağına gölge olan topluluk: Harlem Heat Project

Harlem Heat Project-HHP (Harlem Sıcaklık Projesi), 2016 yazında New York’ta başlayan topluluk temelli bir girişim. Proje, fonlarla ayakta duruyor; veri raporlama ve anlatı gazeteciliğinin gücünü birleştirerek kentteki sıcak yerleşimlerin hikayesini görünür yapıyor.

neden bir aradalar?

Harlem, risk altındaki nüfusun ve düşük gelirli konutların bulunduğu, şehrin geri kalanına kıyasla her yıl iki kat daha fazla insanın sıcak stresi yüzünden acil servise gittiği, sıcağa karşı en hassas yerleşimlerden biri. Kentsel ısı adası etkisi olarak da tanımlanan bu durum, şehrin beton yoğunluğunun yüksek ve bitki örtüsünün az olduğu belirli bölgelerinde daha da artıyor.Belediye yetkilileri, insanların farklı mahallelerde sıcakla nasıl başa çıktıklarını anlamak için herhangi bir çalışma yapmadıklarını çünkü bunu ölçebilecek kadar veriye sahip olmadıklarını kabul ettiğinde bu noktada bir boşluk olduğu ortaya çıkıyor. Burada devreye; kar amacı gütmeyen gazetecilik oluşumlarıyla sosyal faydayı önceleyen bazı kuruluşlar giriyor ve proje hayata geçmeye başlıyor.Projenin pilot aşamasının amacı, yaz sıcaklarının Harlem sakinlerinin sağlığını nasıl etkilediğini araştırıp raporlamak ve yaşayanların bu koşullara karşı direncini artırmanın yollarını keşfetmek olarak belirleniyor. Proje ekibi bunu 30 eve sıcaklık ve nem sensörleri yerleştirerek yapıyorlar. Bu küçük sensörlerin, başka türlü erişilmesi ve ölçülmesi zor olan iç mekan hava koşullarındaki değişiklikleri yakalaması bekleniyor. Bunun akabinde periyodik olarak ev sahiplerini ziyaretler başlıyor. Bu sırada yapılan sohbetlerde anekdotlar toplanıyor, sensörlerden veriler alınıyor ve iSeeChange isimli mobil uygulamaya giriliyor. Bu arada iSee’nin, kentteki bu bölgelere özel sıcaklık etkisinin daha geniş bir resmini elde etmek amacıyla sonuçları harici uydu verileriyle paylaşıp karşılaştırmak için NASA ile işbirliği yapan online ve topluluk tabanlı bir iklim-hava durumu platformu olduğunu da söyleyelim.

nasıl bir topluluk?

Tüm bu Proje, Harlem sakinlerine sağlanabilecek bir kayıp-maliyet sensörü teknolojisinin geliştirilmesiyle mümkün oldu. Yeni nesil sensör, hücresel bir ağ üzerinden merkezi bir veri tabanına kablosuz olarak veri gönderebiliyor. Bu sayede, iç mekan ısısının yaşlılar ya da hastalar gibi hassas vatandaşlar için tehlikeli bir seviyeye yükselmesi halinde gerçek zamanlı güncellemeler ve müdahaleler yapılabiliyor.Bir sonraki adımda projenin ortakları biriken tüm bu bulguları tartışmak ve Harlem’de sıcaklıktan kaynaklanan hastalıkları azaltmak için neler yapılabileceği üzerine konuşup tartışmak üzere topluluk üyeleriyle bir araya geliyor. Dahası da var. Bu bahsettiğimiz ortaklar arasında bazı yerel haber kanallarının yer alması tüm çalışmaları daha da anlamlı hale getiriyor. Çünkü bu sayede yapılan çalışmaların sonuçları ve geliştirilen çözüm önerileri hızlı şekilde kamuoyunun bilgisine sunulmuş oluyor.Topluluğa ulaşın. 
Skip to content