İlham Dozu | Yangınların gölgesinde hayvanlara nefes olanlar: Kapluş Kurtarma Timi

2021 yazında Marmaris yangınları sırasında bölgede kendiliğinden bir hareket olarak doğan Kapluş Kurtarma Timi, 140’dan fazla gönüllünün çabasıyla binin üzerinde kaplumbağa ve yaralı hayvanı tahliye ederek güvenli bölgeye taşıdı.

neden bir aradalar?

Doğadaki en yavaş dostlarımız onlar; bu yüzden en önce onları kurtarmak istedik, diyor Ozan Önen. Muğla ve çevresinde günlerce durmayan yangınlara yaşadığı yerde tanıklık etmiş bir Marmaris sakini kendisi. Ve aynı zamanda Kapluş Kurtarma Timi (KKT)’nin kurucusu. Ozan ve onun sosyal medya üzerinden yaptığı çağrıya yanıt veren 140’ın üzerinde gönüllü, ormanda mahsur kalan binlerce kaplumbağanın yanı sıra ördek, kedi, köpek, sürüngen ve büyükbaş hayvana yaşamlarını geri kazandırdı. Gönüllüler; yaralı kaplumbağalardan kiminin tedavisini kendileri üstlendi, kimini yaban hayata tekrar bırakmadan evvel sahra hastanelerine götürdü. İlk aşamada güvenli bahçelerde tutularak kene bakımı, yara tedavisi ve beslenme-dinlenme süreçlerinden geçen kaplumbağalardan rehabilite olanları, bir sonraki aşamada doğal yaşamlarından kopmadan yangının ulaşmadığı/ulaşmasının zor olduğu güvenli alanlara, bölgedeki milli parklara, kara yolu geçmeyen ya da arkeolojik sit alanı vasfına sahip sulak kır ve orman bölgelerine salındı.

nasıl bir topluluk?

Marmaris ve köylerinde konaklayan, birbirini tanımamalarına rağmen ortak bir amaç için hızlıca organize olup dayanışma refleksi gösteren KKT gönüllüleri, kısa zamanda ve el yordamıyla da olsa hem verimli hem de koordine içinde çalışan bir topluluğu var ettiler. Bir yandan sahada hayvan kurtarmaya yönelik dikkat kesilerek dolaşan ekip, anlık mesajlaşma uygulamaları üzerinden iletişim halinde kalarak birbirlerine bilgi aktarımı yaptı, içlerinden daha uzman olanlar nasıl hareket edeceğini bilmeyenlere rehberlik etti. Çevre sakinlerinden gelen ihbarlara da karşılık veren toplulukta bulunanlardan kim olay yerine daha yakınsa oraya anında intikal etmeye çalışıldı. Bazen yangından kurtulmak için kendini toprak altına gömmüş, bazen kayalık altlarına, dere yataklarına gizlenmiş kaplumbağalara ulaşıldıkça  başkalarına da ilham oldular, umut verdiler. Öyle ki bir süre sonra, ben bölgeden danalarımı tahliye etmek istiyorum, diyenlere arazi aracı da buldular; şelalelerin etrafındaki ördekleri, yaralı kedileri, kaybolmuş köpekleri ya da keçileri kurtarmaya da destek verdiler. Topluluk şu anda aktif olarak hareket etmese de bölgede hayvan haklarını koruyup yaşatmak için inisiyatif almayı gerektiren hallerde iletişime geçmeyi sürdürüyor. Kapluş Kurtarma Timi, büyük değişimlerin, küçük çevrelerde atılan mütevazi ama içten adımlarla gerçekleştiğini bize bir kez daha kanıtlıyor.Topluluğu takip etmek için tıklayın.
Skip to content