Mülteci haklarının sesi olarak sinema
Adar Baran Değer’in Sivil Düşün desteğinin de katkısıyla hayata geçirdiği kısa metraj filmi Soğuk, 58. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde yarışacak yapımlar arasına girdi. Mülteci haklarını görünür kılmayı hedefleyen film, 2-9 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleşecek Festival kapsamında, kısa film kategorisinde yarışacak.
Bu yıl 58.si gerçekleşen Antalya Altın Portakal Film Festivalinde, Sivil Düşün’ün desteklediği bir film yarışıyor. Adar Baran Değer’in mülteci haklarına dikkat çekmek amacıyla hayata geçirdiği kısa metraj filmi Soğuk’un ekibi, 2-9 Ekim tarihlerindeki yarışma için heyecanla gün sayıyor. Soğuk, Van doğumlu Yönetmen Adar Baran Değer’in, yaşadığı yerde hak ihlallerine maruz kaldıklarına tanıklık ettiği mültecilerle bizi tekrar tanıştırmak kaygısı taşıyor.
Çoğu mültecinin insani yaşama koşullarından mahrum olduğunu belirten Adar, her yıl onlarcasının, İran/Türkiye sınırında donarak yaşamını yitirdiğine işaret ediyor. Adar’a göre bu, uyum politikalarının yetersiz oluşundan kaynaklanıyor. Filmimin getireceği sesle, yetkililerin daha etkili adımlar atmalarını umuyorum diyor Adar ve şöyle devam ediyor:
“Mültecilerin göç idarelerinde ilk başvuru aşamasına ulaşmadan evvel, sınırın Türkiye tarafında yaşamlarını garanti altına alacak önlemler bulunmalı. Sınır karakollarında; sınıraki ölümlerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmeli. Filmimiz, bu çalışmaların başlatılması ve yürütülmesi noktasında tetikleyici konumda olmayı hedefliyor.”
1993 doğumlu olan Adar Baran Değer genç yaşına rağmen, pek çok projenin reji ekibinde çalışma fırsatı yakalamış. Yönetmen Ezel Akay’ın, Güneydoğuda Çocuk Olmak başlıklı Küçük Kara Balıklar belgesel filminde yardımcı yönetmenlik yapan Adar ilk ödülünü, 2016 yılında Ermenistan Türkiye Sinema Platformundan, Ararat çalışmasıyla almış. Mülteci çocuklar için sinema ve fotoğraf atölyeleri düzenleyen Adar’a Soğuk’u hayata geçirmek için ilham veren de, göçmen nüfusun yaşadığı zorlukları birebir gözlemleme fırsatı bulması olmuş.
Dert anlatmanın, düşündüğünü duyurmanın, paylaşmanın en etkili araçlarından birinin sinema olduğunu hatırlatan Adar, sektörde çalışan biri olarak mültecilerin yaşam kaygılarıyla ilgili kendisinde oluşan farkındalığı paylaşmamın en anlamlı yolunun da, sinemanın dilini kullanmak olduğunu düşünmüş ve destek almak için Sivil Düşün’ün kapısını çalmış.
Başvuruyu kendi adına ve Sivil Düşün’ün dört destek kategorisinden biri olan duyur kategorisi üzerinden yapan Adar Baran Değer çalışması için ekipman kiralama, video prodüksiyon ve post-prodüksiyon giderleri, yanı sıra yazılı, sözlü ve işaret dili çevirisi desteği aldı.
Sivil Düşün, Almanya, Türkiye ve İranlı sinema sanatçılarını bir araya getiren kolektif bir prodüksiyon olan Soğuk için, ekipman kiralama, video prodüksiyon ve post-prodüksiyon giderleri, yanı sıra yazılı, sözlü ve işaret dili çevirisi desteği verdi.
Sivil Düşün desteklerine, Adar gibi bireysel olarak, takımınızla veya bir sivil toplum örgütü adına başvurabilir, farklı hak alanlarını koruyup güçendirmeye katkıda bulunabilirsiniz.
Desteklerle ilgili bilgi almak için tıklayın.
Soğuk’un 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali künyesini incelemek için tıklayın.