hüzünleniyor musunuz? Oysa tam olarak güneşsiz kalmamız için daha bir iki ayımız var. Gerçekten öyle mi? Mevsimler onları bıraktığımız yerde mi? Kuşlar göçmek için yine eylülü mü bekledi? Yoksa havamızın, suyumuzun, gündüzümüz ve gecemizinki gibi onların da iklimi mi değişti? Bu soruları sorarken sonbahar bize yavaşça yüzünü dönüyor. Görüşmeyeli epey oldu, öyleyse şimdi havadislere doyma vakti:
Sivil
Düşün’den
Haberler
Yolculuk başladı: dünyalar. ile tanıştın mı?
Dünyamız biricik. Onu ve bizi bekleyen gelecek ortak. Bu geleceğe yön verecek yolları bir arada, yani topluluklar halinde yürürsek, birçok şeyi değiştirebiliriz. Mesela bakışımızı, sözümüzü, tavrımızı. O zaman, iklim krizi, eşitsizlik ve yoksulluk gibi hepimizin sorunlarını ele alışımızda taze bir soluk, kalıcı bir umut yakalayabiliriz.
Buna gönülden inandığımız için bir yıllık bir yolculuğa çıktık. İsmine dünyalar dedik, çünkü ortak amaçlar için doğup büyüyen her bir topluluğun kendi içinde bir dünya olduğunu biliyoruz.
#dünyalar
dünyalar.ı keşfet!
12 aylık dünyalar yolculuğunun ilk durağı panel ve masa buluşmaları, ilk konusu iklim oldu.
Panellerde, iklim krizi ile mücadele için yaşadığınız yer özelinde neler yapabileceğinizi düşünmeye başladık, uzmanlardan bilgi aldık, yeni fikir ve fırsatlardan haberdar olduk, yaşadığı yerde topluluk gücüyle emek üretenlerden harika hikayeler dinledik. Prof. Murat Türkeş, Türkiye’nin hangi bölgelerinde nasıl değişimler öngörüyor; Prof. Doğanay Tolunay, neden iklim değişikliğine karşı toplumsal direnci artırmayı öneriyor, Dr. Özlem Aslan, topluluklara nasıl gündem yaratma önerileri veriyor; Şehadet Çitil Diyarbakır’da toprak ve su ile nasıl bir hikaye yazıyor; nerelerde, kimler nasıl ilhamlı dünyalar kuruyor, neler başarıyor?Panel videolarını izleyip öğrenin.
Masa buluşmalarında Batı Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Kuzey Ege ve Çukurova’dan katılımcılarımızla bir araya geldik.
Yöntemleri ve deneyimleri değiş tokuş ettik, benzer amaçları taşıdığımız yeni insanlarla tanıştık, ufuk açan iş birliği fırsatlarıyla buluştuk.Daha fazla öğrenin.
Şimdi topluluk atölyeleri ile toplamda 44 şehrin sakinleriyle kavuşacağız. #dünyalarşehirde
Yaşadığınız yerde sizin gibi değişimi düşleyenlerle tanışıp buluşmak istemez misiniz? Topluluk olmak ne demek? Neyi, nasıl değiştirmeye ihtiyacımız var? Nasıl bir araya gelir ve birbirimize güç veririz?
Yüz yüze buluşup tanışalım, dinleyip anlatalım, keşfedip başlangıçlar yapalım.
dünyalar, uzun soluklu bir yolculuk ve bir yıl boyunca farklı etkinlik ve aktivitelerle, farklı coğrafyalarda bizi buluşturmaya devam edecek. Amacımız, elimizin erdiği gücümüzün yettiği kadar, Türkiye’nin tüm farklı noktalarındaki bakışların, seslerini sözlerin bir araya gelebildiği alanlar açabilmek. Yani anlayacağınız, daha yeni başladık ve ceplerimizde yollarımızı kesiştirecek dünyalar kadar fikir, plan, iş var.
Topluluk olma yolunda ister her şeye yeni başlayanlardan olun ister yolu yarılamış, ortak amaçları paylaştığınız başka insan ve gruplarla tanışarak fikir geliştirmek, farklı iş birliği fırsatlarını keşfetmek istemez misiniz? Hemen şimdi tek adımda dünyalar topluluğuna katılabilirsiniz!
topluluğa giriş yap butonuna tıklayın ve bilgilerinizi girerek kayıt olun. Başlarken, Sivil Düşün’ün profilini toplulukta bulup bağlantı isteği göndermeyi unutmayın.
Burada, deneyimli topluluklardan ilham alabilir, online tartışmalarda ufkunuzu açacak yeni bilgiler, yollar ve yöntemlerle buluşabilir, bir topluluğun parçası olmaya karar verebilir ya da belki kendi topluluğunuzu kurmak için ilk adımları atabilirsiniz.
Düş, heves ve amaç varsa, imkanı var: Sivil Düşün destekleriyle tanıştınız mı?
Hakları güvende tutmak için heves duyanlar, düş kuranlar, hedef koyanlar; belki de aradığınız imkanlar Sivil Düşün’dedir.
Yardım Masası hatlarımızın Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe günleri 09.30-12.00 saatleri arasında aktif olduğunu anımsatırız.
Hakları yaşatmak yolunda buluşabilmek dileğiyle
Burada Çok Şey Değişti: Güneşli sesler şehrinde notalı buluşmalar
Salgın başlayalı tam bir yıl olmuştu. Şehrin sokaklarında eski kalabalık yoktu. Ama havada bir sürü güneşle, birbirine hiç benzemeyen çok çeşitli duyguyla yıkanmış uçuşan notalar vardı.
Böyle söylüyor Arif Adalı. Kendisi 1998 yılından bu yana müzikle ilgileniyor. Telli, tuşlu, vurmalı enstrümanların çoğunu çalabildiği gibi, eğitimlerini de veriyor. Belki havada notları görüşü bu yüzden. Ama bu konuda yalnız değil. Karantina günlerinde evlerin aralık pencerelerinden sızıp da bulutlara karışan do’lara, re’lere ve mi’lere şahit olan başka arkadaşları da var. (…)
Kültürler Buluşuyor Karma Müzik Korosunun Mersin’de çok şeyi değiştiren
Sivil Düşün desteğiyle neler yapıyorlar? 3 Hayal 3 Çalışma | #SivilDüşünGerçekOlsun
Okulu açık alana çağıran rehber
Tekirdağ’da öğretmenlik yapan Mustafa Eren öğretmenleri, açık alan uygulamalarına dair çekincelerini ortadan kaldırmaya davet ediyor.
Mustafa, Sivil Düşün desteğiyle İngiltere’de orman okulu eğitimine katıldıktan sonra hazırladığı Yeşil Eğitim Rehberi ile doğal yaşamı okul bölgesine çağıran, çevre bilincine sahip projeler için ilham oluyor. Keşfedin.
Toplumu tanışmaya çağıran turnuva
Türkiye’de 2005’ten beri Afrikalı göçmenleri daha görünür kılmak için düzenlenen Türkiye Afrika Kupası, bu yıl İstanbul Feriköy’de Sivil Düşün’ün de desteğiyle hayata geçti. Türkiye Afrika Toplulukları Derneğinin organizasyonuna, Türkiye’de yaşayan amatör Afrikalı futbolcular kurdukları takımlarla katılıp yarıştı. Keşfedin.
Suyu korumaya çağıran çalıştay
İzmir’in iki büyük su havzasında yer alan beş ilçesi, Kuyu Kurumadan çalışmasına ev sahipliği yapıyor. Keçi Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği, Sivil Düşün’ün yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin de katkılarıyla bir dizi su çalıştayı düzenliyor.
Buluşmalarda, ziraat uzmanları, yerel yönetim yetkilileri, bölgedeki sulama kooperatifleri ve çiftçiler bir araya geliyor. Keşfedin.
Sivil
Toplumdan
Haberler
3 ilan: Ekip arkadaşları aranıyor
Tohum Otizm Vakfı, Kaynak Geliştirme Koordinatörü ve Proje Koordinatörü arıyor. Son başvuru tarihleri 21 Ekim ve 14 Ekim olan pozisyonlar hakkında bilgi alın ve başvurun.
İstasyonTEDÜ Sosyal İnovasyon Merkezi, proje hazırlama ve yürütme konusunda deneyimli Proje Sorumlusu arıyor. Son başvuru 28 Eylül. Bilgi alın ve başvurun.
Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Örgüt ve Savunucularının Desteklenmesi Programı kapsamıında tam zamanlı bir Proje Asistanı arıyor. Son başvuru 19 Eylül Pazartesi 18.00. Bilgi alın ve başvurun.
1 eğitim: Çevre mücadelesinde dijital kampanyacılık
Change.org, sivil toplum örgütlerine yönelik Dijital Kampanyacılık Eğitimi düzenliyor. Su ekosistemleri özelindeki kampanyaların tüm yönleriyle ele alınacağı program, 8 Eylül Perşembe 20.00’da. Bilgi alın ve başvurun.
1 yayın: Haklar için hukuka bireysel başvuru
Haklar ve Araştırmalar Derneği,Hakların Geliştirilmesinde Bireysel Başvuru Yolunun Anlamı ve Çevre Hakkı Raporunu yayınlandı. Raporda, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu çerçevesinde, mahkemenin çevre hakkına bakışı örneklerle ortaya konuyor. İnceleyin.
Hibe, Fon,
Destek
Duyuruları
Eğitim yoksulluğu projeleri için sivil topluma fon
Sivil Toplum için Destek Vakfının Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar Fonu başvuruları açıldı. Eğitim ve öğrenme yoksulluğu konularına odaklanan sivil toplum çalışmalarının destekleneceği fon için son başvuru 19 Eylül. Bilgi alın ve başvurun.
Şehirler arası kültür sanat projeleri için hibe
CultureCIVIC’in Kentler Arası Ağ Geliştirme Hibe Programına başvuruları açıldı. Kültür ve sanat alanındaki şehirler arası projelere hayat vermek için yürütülen Programa son başvuru 12 Eylül Pazartesi, 18.00. Bilgi alın ve başvurun.
Ormanları korumak için yerele destek
WWF-Türkiye, orman yangını riskini azaltmak ve olası yangınlara karşı daha hazırlıklı olmak için başlatılan Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programı kapsamında yerel oluşumlara destek verecek. Başvurular, 31 Aralık 2022’ye kadar, trcanidestek@wwf.org.tr adresine iletilebiliyor. Bilgi alın.
Akademik başarı için gençlik bursu
Toplum Gönüllüleri Vakfı 2022-2023 akademik yılı için burs başvuruları almaya başladı. Akademik başarı, maddi gereksinim, gönüllülük deneyimi veya gönüllülük potansiyeli gibi kriterlere göre seçilecek adaylar, ön değerlendirmenin ardından burs mülakatlarına davet edilecek ve burs başvuru sonuçları 24 Ekim tarihinde açıklanacak. Bilgi alın ve başvurun.
Ayın
Konuğu
Bu ayki konuğumuz Zeynep Yılmaz. Üniversiteden mezun olduktan sonra çalışma serüvenine Batman’da okul öncesi öğretmenliği yaparak başlayan Zeynep, bir müddet kreş ve gündüz bakımevi işletmiş. Sonra, ne yapmak istediğini bulmak yolunda denemeler yapmaya devam etmiş ve kendisini akademik hayatın içinde bulmuş. Şu an Şırnak Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışan Zeynep, çocuk haklarını yaşatmak için yaratıcı seçeneklerin peşine düşerken bebeğini de kendi yolculuğuna ortak ediyor.
Kendimi bildim bileli sahada çocuklarla birlikte aktif olarak çalışmaktan keyif almışımdır. Boş zamanlarımı değerlendirip sosyal sorumluluk projeleri yazıp yürütmenin içimdeki çocuğu canlı tuttuğunu, bende taze umutlar yeşerttiğini fark ettim.
Çocukların çevre hakkının korunması için dışarıda vakit geçirmelerinin önemini pek çoğumuz biliyoruz. Fakat bunun için yeterli bir alana sahipler mi, okul bahçeleri çevre bilincini ne düzeyde etkiliyor? Bu ve bunun gibi pek çok sorunun yanıtını araştırmak için Sivil Düşün’ün kapısını çaldık.
Ben ve minik bebeğim Hazal 20 Mayıs 2022 tarihinde Almanya’nın Flensburg kentine seyahat ettik. Aslında bebeğimle ilk kez bir eğitim kampına dahil olacaktım bunun için hem çok heyecanlı hem de kaygılıydım. (…)