1. Anasayfa
  2. /
  3. Sivil Toplumdan Haberler
  4. /
  5. Sivil Düşün ve sivil...

Sivil Düşün ve sivil toplumdan aylık faydalı haberler | Kasım 20

Sivil Düşün Kasım bülteni yayında!

ABONE OL, HABERDAR KAL

 

AB Sivil Düşün Programı Logosu

Sivil Düşün İyi Akşamlar Diler #4
Aylık Faydalı Haberler
15 Kasım 2020

İyi haberleri duymuşsunuzdur.

Aşı çalışmalarıyla ilgili ümitli gelişmeler oluyor. Yoksa hiç uyanmayacağımızdan korktuğumuz kabus bitiyor mu? Haberler öyle gösteriyor ki, bir aksilik olmazsa, önümüzdeki yıl yaza girerken, virüse karşı verdiğimiz mücadeleyi kazanmaya çok yaklaşmış olacağız. Bu da demek oluyor ki, bizi yine evde geçireceğimiz bir kış bekliyor. İyi tarafından bakarsak, düşünmeye, üretmeye ve biriktirmeye odaklanmak için daha bolca zamanımız olacak. Üstelik, hakları koruyan ve geliştiren fikirleriniz varsa, Sivil Düşün de yanınızda. Eylül sonunda duyurulan destekler, 2022’ye kadar açık kalacak.
Peki hepsi bu mu? Bu ayın öteki havadisleri için buyrun kasım bültenine:

Sivil
Düşün’den
Haberler

Belki de
aradığınız destek
Sivil Düşün’dedir!

Olamaz mı, olabilir. 🙂  Bilgilendirme buluşmamıza katılın, yeni destek kategorileriyle tanışın, hangi çalışmalar için, nasıl başvuru yapacağınızı öğrenin ve  aklınızdaki soruları sorun! Şu ana kadar altı online bilgilendirme buluşması gerçekleştirdik, binin üzerinde katılımcı ağırladık. Gelecek buluşma tarihlerinden haberdar olmak için bizi sivildusun.net ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip edin!

19 ve 26 Kasım buluşmalarına kayıt bırakmak için tıklayın.

23 Kasım’da Dijital Haklar için BERABERiz!

Canlı sohbet serimiz BERABER, haziran ayından bu yana, bizlere bir arada sivil düşünmek için yepyeni bir alan açtı. Yüzlerce sivil toplum örgütü temsilcisi, aktivist ve gönüllü, dokuz farklı hak alanında, salgınla birlikte öne çıkan ihtiyaçlar ile sorunları, çözüm fikirlerini, engelleri ve fırsatları konuştu.

23 Kasım’da, dijital haklar üzerine bu yılın son BERABER buluşmasını gerçekleştireceğiz. Salgınla birlikte var olmanın yeni olasılıklarını keşfettiğimiz dijital evrende hangi haklarımız, nasıl zarar görebilir;  güvenli kullanım için ne tür tedbirler alınabilir; kimler, hangi sorumlulukları taşıyor? Bir araya gelmek için sabırsızlanıyoruz.

Kayıt olmak için tıklayın.

Sivil
Düşün
Destekleri

Kimler neler yapıyor: Ayın 3 Çalışması

Görünmeyen kadın emeği

Aktivist Bahar Öksüz, salgın döneminde farklı sektörlerde çalışan kadınların emeğini görünür kılmak için çektiği fotoğrafları kamuoyu ile buluşturuyor. Fotoğraflar ile, kadınların çalışma koşullarındaki olumsuzluklar da göz önüne serilmiş oluyor. Çalışmanın instagram ve facebook hesaplarını takip etmek için tıklayın!

Yalnızlaşan sokak hayvanları

Sokak hayvanlarının haklarını tehdit eden sorunlar, salgınla birlikte gözle görülür bir artış gösterdi. Aktivist Barış Mülazımoğlu, acil çözüm bekleyen bu sorunlarla ilgili daha fazla insanın sorumluluk duyarak harekete geçmesini sağlamak için Sivil Düşün desteğiyle bir video serisi hazırladı. Sokak hayvanlarının Türkiye’deki durumu nedir, onlar için neler yapabiliriz, beslerken nelere dikkat etmeliyiz, karşılıklı olarak birbirimiz için ne gibi faydalar sağlıyoruz? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız, video serisini izleyin.   

Şiddete maruz kalan çocuklar

Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı (YÖRET), Çocuk için Şiddetsiz Toplum isminde bir kampanya yürütüyor. Çocuklara karşı şiddeti önlemek ve haklarının savunuculuğunu yapmayı hedefleyen kampanya videosu, Sivil Düşün desteğiyle tamamlandı. Salgında şiddete maruz kalma riski artan, şikayet mekanizmalarına erişimi zorlaşan engelli ve mülteci çocuklara yönelik hazırlanan videonun ilk gösterimi 17 Kasım’da gerçekleşecek. Gösterime nasıl katılacağınızı öğrenmek için tıklayın.

Sivil
Toplumdan
Haberler

Webinara davetlisiniz: Opuz grup kararları nasıl uygulanıyor?

Nahide Opuz davası, kadına yönelik aile içi şiddet nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’de Türkiye’ye karşı 2002’de açılmış bir davaydı. Mahkeme, devleti, şiddet gören bir kadını, savcılığa başvurduğu halde, kocasından koruyamayamadığına hükmederek tazminata mahkum etmişti. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Etkiniz desteği ile bir webinar düzenliyor. Webinarda, AİHM Opuz kararının Türkiye’de uygulanmasının izleme süreçleri ve uluslararası mekanizmalara katılımın artırılması üzerine konuşulacak.

Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayın. 

Mülteci hakları için kapasitenizi geliştirin!

Hayata Destek Derneği, mültecilerin hakları için çalışan kişi ve kurumların kapasitelerini geliştirmek hedefiyle online eğitimler vermeye başladı! Katılımcıların bilgi ve deneyim paylaşarak beraber öğrenmeye davet edildiği program takvimini incelemek ve kayıt olmak için tıklayın!

Veriyi yönetmek ve ağ oluşturmak için deneyim paylaşımı yapın! 

Avrupa Birliği TACSO 3 Programı, sivil toplum örgütlerini veriyi toplama ve yönetme alanında desteklemek üzere, Bilgi Aktivizmi, Veri Toplama ve Veri Yönetimi Ağ Oluşturma ve Deneyim Paylaşımı Toplantısına davet ediyor. 25-27 Kasım arasında, üç yarım gün boyunca gerçekleşecek programa başvuru için son tarih 18 Kasım Çarşamba, saat 17.00.

Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayın. 

Yeni bir yaşam kültürü için ilham alın!

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, 2008’den bu yana sistemin birbiriyle ilişkili sorunlarının ve sürdürülebilirlik kavramının anlaşılması yolunda ilham veriyor. 19-22 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da, Pera Müzesi’nde gerçekleşecek festival programına ulaşmak için tıklayın.

Hibe, Fon,
Destek
Duyuruları

Matra ve insan hakları programları proje çağrısı 

Hollanda Krallığı Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu sivil toplum örgütleri, kar amacı gütmeyen eğitim kurumları, yarı-devlet kurumları ve belediyelerin insan hakları ile hukukun üstünlüğü alanındaki projeleri için başvuru çağrısı yayınladı. Çağrı, 15 Ocak 2021 tarihine kadar başvurulara açık. Detaylı bilgi için tıklayın

ABD kültürel mirası koruma fonu

ABD Türkiye Misyonu ve Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültürel İşler Bürosu Kültürel Miras Merkezi, ABD Büyükelçileri Kültürel Mirası Koruma Fonu 2021 için başvurular açıldı. Fon, arkeolojik alanların, tarihi binalar ile anıtların, müze koleksiyonlarının, yerli diller ve el sanatları gibi geleneksel kültürel ifade biçimlerinin korunmasını destekliyor. Son başvuru tarihi 17 Kasım olan fonla ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Kültürlerarası diyalog için ortaklık ve iş birliğine çağrı  

AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog (KAD) Programı, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türkiye ve AB’den sağlanan ortak fonla hayata geçiyor. Program, AB ile Türkiye arasındaki kültürlerarası diyalogu artırmayı hedefleyen projeler için potansiyel ortakları buluşturmaya yönelik ağ oluşturma (networking) etkinlikleri düzenliyor. Online etkinliğe, Kültürlerarası Diyalog Ağına katılmak isteyen sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve belediyeler davetli.
Son başvuru tarihi 18 Kasım olan programla ilgili detaylı bilgi için tıklayın. 

Ayın
Konuğu

Bu ay bizimle hikayesini paylaşan isim, Bizi Bağlayan Şeyler Özel Desteği ile ‘Bir Masal Anlat Bana, İçinde Virüs Olmasın’ çalışmasını hayata geçiren Genç Beyinler Akademisi Yöneticisi, Öğretim Üyesi Dr. Nebiye Yaşar. 

Merhaba!

Çalışmamız, Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi ve Üsküdar Nar Harekâtı Kulübü işbirliğinde hayat geçiyor. Bu çalışma aslında, gönüllü 60 genç kızın Nar Masalları yolculuğu… Nar Masalları; farkındalığın küçük yaşta başladığını düşünen, geleceğin mimarı çocukların farkındalığı bakış açısı olarak benimsemeleri adına çalışmalar yapan Gönüllü Gençler (Narcanlar) tarafından yazıldı.

Biz, salgının çocuklar üzerindeki olumsuz psiko-sosyal etkilerinin hafifletilmesine destek olamk istedik. Bu bizim için aynı zamanda, yüzde 45’i çocuk ve gençlerden oluşan 15 milyon nüfusa ev sahipliği yapan İstanbul’un virüsle mücadelesine katkı vermek demekti.

Öncelikle ulaşmak istediğimiz kitle elbette çocuklar. İstanbul’da 3-12 yaş aralığındaki çocukların sayısı 1.5 milyon. Bu yaş grubunun, salgın dönemini evde birlikte geçirdikleri yetişkinlerle ilişkileri, kaygı sorunları yaşamalarına yol açtı. İkincil olarak, bu çocuklar için masal üretecek ve sonrasında üretilen masalları görsel videolarla anlatacak üniversite öğrencilerine ulaşmak istedik. Psikoloji, Sosyoloji, Çocuk Gelişimi, Sağlık Yönetimi, İletişim, Hemşirelik, Ebelik, Dil ve Konuşma Terapisi, Tıp vb. bölümlerde okuyan 60 kız öğrenci çalışmamızda gönüllü oldu.

Aslında yaptığımız, oyun destekli bilişsel terapi yöntemini pratiğe geçirmek.  3- 12 yaş aralığındaki çocukların dünyasında masalların aracılığıyla negatif duyguların pozitife dönüştürülmesi, çocuğun kendini ifade edebilmesi ve kendisini tanımasına destek vermeyi hedefliyoruz. Bu bizim için öncelikli çünkü kendilerini ifade edeblen çocuklar, problemlerini çözme yolunda da farklı bakış açıları kazanıyorlar.  Öte yandan, salgın hakkında bilgilendirici, farkındalık artırıcı, yönlendirici içerikler üretmiş oluyoruz. Böylece çocukların bilgi kirliliğine maruz kalmasının da önüne geçebileceğimizi düşünüyoruz.

Elbette, işitme engelli  çocukları da unutmadık. İşaret dili desteğinin yanı sıra, masal videolarında kuklalardan faydalanmayı da gözetiyoruz.

Çalışmamız tamamlandığında, dijital çağın çocuklarına yönelik nitelikli bir e-masal arşivi de oluşturmuş olacağız. Masallar yoluyla dijital kültürel mirasın ilk örneklerinden birinde katkımızın bulunacak olması bizi mutlu ediyor.

60 üniversite öğrencisi olarak kurduğumuz Nar Masalları Derneği düzenli biçimde masal üreterek kütüphanesini geliştirmeye devam edecek. Farklı dillere çevrilecek olan Nar Masalları, başta ülkemizde bulunan sevgi evlerindeki çocuklar olmak üzere, tüm ülkelerden çocuklara gönderilecek. “Çocuklara ne düşünecekleri değil, nasıl düşünecekleri farkındalığı öğretme” yolunda attığımız bu adım, umarız başka gençlere de ilham verir.

Nar Masallarını takip etmek için tıklayın!

Ayın
Videosu

Bu ayki konuğumuz, üretici toplulukların tasarım ve satış platformu Joon’un, Sivil Düşün desteğiyle hayata geçirdiği tanıtım videosu. Bu yaratıcı çalışma ile, oluşum hakkında bir çırpıda bilgi almak mümkün:



İlhamı, yenilikçi girişimi, yaratıcı düşünceyi ve dayanışmayı büyütmek adına haber, duyuru ve hikayelerinizi bizimle paylaşmak için



Sivil Düşün Destekleri hakkında detaylı bilgi ve başvuru için tıklayın.

[/ux_html]
Skip to content