1. Anasayfa
  2. /
  3. Sivil Toplumdan Haberler
  4. /
  5. Sivil Düşün ve sivil...

Sivil Düşün ve sivil toplumdan aylık faydalı haberler | Mayıs 22

Sivil Düşün Mayıs bülteni yayında!

ABONE OL, HABERDAR KAL




 



siz bu satırları okurken, kiraz ağaçları hızla kızarıyor olacak. 

Bahçeler ısındı ama hiç şikayetçi değiliz. Öyle ya, uzun bir kış boyunca bugünlerin gelmesini bekledik. Yaz bizi sevindiriyor ama sıcak günler de çalışmayla geçecek. Olsun. Güneş bizi avutur ve yeniler. İşte hem Sivil Düşün’den hem sivil toplumdan güneşi bol havadisler :  

Sivil
Düşün’den
Haberler

Sivil Düşün yeni imkanları anlatıyor: Hevesi ve amacı olanlarla buluşmalar | #imkanıVAR

Sivil Düşün’ün desteklere dair yenilikleri tanıttığı bilgilendirme buluşmaları devam ediyor. Nisan ve Mayıs aylarında online olarak gerçekleşen buluşmalara, toplamda 500’e yakın kişi katılarak yeni imkanlardan nasıl faydalanacağını keşfetti.
Yeni imkanlar ve buluşmalar hakkında daha fazla öğrenin. 
Gelecek buluşmaları kaçırmamak için takvimi takip edin. 

 

Dünya için Dünyalar: İklime bir arada nasıl uyum sağlarız?

Değişim, kendi dünyalarımızda başlar. Kıtaları katedecek adımlar, önce yaşadığımız yerde atılır. En ihtiyaç duyulan zamanlarda, aile, komşular, arkadaşlar, tanıdıklar ya da sosyal çevremizin içinde kendiliğinden bir araya gelir, ortak amaçlar etrafında buluşur, sağlam hareketler başlatır, iş üretiriz.  Bu dünyalarda birbirimizden güç alırken fark etmeden kendi topluluklarımızı kurarız.

Dünyamız biricik. Onu tehdit eden iklim krizine uyum sağlamanın yolları ise sayısız. Yapacağımız tercihler ortak geleceğe yön verecek. Bu geleceği kurarken, kendiliğinden bir araya gelen değil bilinçle ve kararlılıkla oluşturulan topluluklardan güç alabilir miyiz?

Sivil Düşün olarak neredeyse bir yıldır bu sorunun üzerinde düşünüyoruz. Ve bu Haziran, cevapların arayışına hep beraber çıkabilmek için bir yıllık bir girişim başlatıyoruz.

Bir yıl boyunca iklim krizinin sonuçlarına uyum sağlamak, krizin etkilerini azaltmak ve bu etkilerle başa çıkarken hem hakları hem sorumlulukları adil şekilde bölüşmek için topluluk oluşturmaktan nasıl güç alabileceğimizi keşfedeceğiz. Bu keşfe birlikte çıkarken, çeşitli kampanya, aktivite ve etkinlikleri hayata geçireceğiz. Mekanda Adalet Derneği (MAD), süreç boyunca harekete güç katacak her türlü içerik ve etkinliğin tasarımında Sivil Düşün’e uzmanlığıyla katkı verecek.

Dünyalar’da yerinizi almaya hazırlanın, yakında başlıyoruz!

Dünyanın bilgisi yazın da ekranında: Serbest amfiye davetlisiniz!

Sivil Düşün eğitimlerine yaz boyu bulunduğunuz yerden katılabilirsiniz. Uzman eğitmenlerin serbest amfilerinde yerinizi alın; bilgi ve becerilerinizi artırın.

Serbest amfi eğitimlerine ne zaman, nasıl katılacağınızı siz belirliyorsunuz. Kendi yoğunluğunuz ve hızınıza göre ara verip, dilediğiniz zaman devam edebiliyorsunuz. Bitirdiğiniz her eğitim için sertifika alma fırsatınız da var!

Sivil Düşün Bilgi Sisteminde halihazırda kaydınız varsa, mevcut kullancı adı ve şifrenizle, egitim.sivildusun.net adresine tıklayarak, doğrudan Eğitim Portalına giriş yapabilirsiniz.
Sivil Düşün Bilgi Sisteminde kaydınız yoksa, kayıt olmak için tıklayın. 

Sivil
Düşün
Destekleri

Sivil Düşün desteğiyle neler yapıyorlar?
3 Hayal 3 Çalışma | #SivilDüşünGerçekOlsun

Nefreti aşan belgesel 

Mülteci ve göçmenlere karşı nefret söylemi tırmanışta. Emekçi Mülteciler belgeseli, mültecilerin bu krizin sorumluları değil mağdurları olduğu yaklaşımını yansıtmayı hedefleyen bir yapım.

Anıt Baba’nın koordinatörlüğünde Serkan Acar‘ın yönetmenliğinde çekilen belgeselde, Suriyeli bir mülteci olan Yusuf Salih’in anlatıcılığında, mülteci ve göçmenlerin çalışma koşullarına tanıklık ediyoruz. Belgeseli izleyin. 

Farkındalığı aşan hikayeler 

Hiç albinizmi olan biriyle tanıştınız mı? Sosyal Kumbara Derneği bizi tanıştırıyor: Ekip, 27’si Türkiye’den 16’sı farklı ülkelerden 43 albinizmli bireyin hikayelerine hayat veren hem sesli hem de basılı bir kitap hazırladı.

Vücudun renk üretememesi yüzünden deri, göz ve saçın beyaz ya da beyaza yakın halde kalmasına yol açan albinizm, genetik bir hastalık. Kitap ile, toplumun albino bireylere yönelik tutumunda farkındalık yaratmak hedefleniyor. Çalışmayı takip edin.

Hafızayı aşan kayıtlar 

Ben û Sen (Ben ve Sen) Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde yer alan tarihi bir mahalle. Yıkım ve tahliye kararıyla boşaltılan mekana dair hafıza oluşturmak isteyen Ensar Özdemir, aynı isimle çektiği belgeselini gösterime soktu.

Beş fotoğrafçının çalışmalarının yer aldığı bir kentin yiten hafızası BeN û SeN fotoğraf sergisi de belgeseli tamamlayan bir çalışma olarak hayata geçti. Takip etmek ve izlemek için tıklayın.

Sivil
Toplumdan
Haberler

Kadınların filmleri için 1 festival 

Bu yıl kadınların mirası temasıyla 25. si düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, açılışını yaptı. Kadın yönetmenlerin imzalarını taşıyan 60’ı aşkın filmin 105 seansta Ankara’da izleyiciyle buluşacağı Festival, 5 Haziran’a kadar devam edecek. Detaylı bilgi ve program için tıklayın. 

Yaratıcı dijital işler için 1 teşvik

Türkiye’de Hakları koruyup geliştirecek yaratıcı dijital çalışmalara destek veren KRE-AKT (Kreatif Aktivizm) Programının katılımcıları belli oldu. Friedrich Naumann Vakfının sponsorluğu, Impact Hub İstanbul’un yürütücülüğünde gerçekleşen Program, 10 proje sahibine kalıcı modeller geliştirmeleri için görünürlük/ağ desteği, mentorluk ve finansal destek sağlayacak.

Jürisinde Sivil Düşün uzmanlarından isimlerin de bulunduğu KRE-AKT finalistleri de hakları yaşatan tüm ilham dolu çalışma sahipleri gibi Sivil Düşün desteklerine başvurmaya davetli!

KRE-AKT finalistlerini tanıyın. 

Kent belleği için 1 yayın 

Toplumsal hafızaya ilgi duyanlar için faydalı bir kaynak yayında: Semtlerle Şehrin Hafıza Katmanları: Şişli KaraKutu Derneğinin Go-For Youth Projesi kapsamında AB desteğiyle hayata geçirdiği seminer dizisi konuşmalarından yola çıkarak hazırlanan dijital kitap, Şişli’nin hafıza rotalarını semtin çeşitli kimliklerinin gözünden keşfe çıkıyor.

Yayını incelemek için tıklayın. 

Aktif vatandaşlık için 1 eğitim 

 mecliste.org,  11-12-13 Haziran tarihlerinde online Yasamada Katılım ve İzleme Eğitimi düzenliyor. Yasama faaliyetlerine katılmak ve etki etmek, sivil toplumu güçlendirmek üzere online eğitim, vatandaşların yönetime aktif katılımını sağlayan araç ve yöntemlere dair teorik ve pratik bilgiler sunarak yasaların hayata etkilerinin izlenmesini kolaylaştırmayı hedefliyor. Bilgi ve başvuru için tıklayın. 

Medya çalışanları için 1 ilan 

Medya Araştırmaları Derneği, medya ve gazetecilik alanında yürüttüğü uluslararası projelerin koordinasyonunda tam zamanlı görev alacak bir Proje Koordinatörü arıyor. Son başvuru tarihi 17 Temmuz 2022 olan pozisyon hakkında bilgi için tıklayın. 

Hibe, Fon,
Destek
Duyuruları

Adalete erişim için yerele destek 

Eşit Haklar için İzleme Derneği (ESHİD), adalete erişimin güçlendirilmesine yönelik hibe programını başvuruya açtı. Program; Ankara, Adana, Antalya, Diyarbakır, Mardin’de faaliyet yürüten sivil toplum örgütlerinin küçük ölçekli projelerini destekleyecek. Bilgi ve başvuru için tıklayın.

Küçük ölçekli örgütlere hibe 

Türkiye’deki küçük ölçekli hak örgütleri ile taban örgütlerini destekleyen Haklara Destek II’ye başvurular 16 Mayıs’ta açıldı. AB Türkiye Delegasyonunun finansmanı ile Hafıza Merkezi ve Heinrich Böll Stiftung ortaklığında oluşturulan Haklara Destek Programı, en az 40 hak örgütüne iki yıl süreyle toplam 1 milyon 800 bin Euro kurumsal hibe desteği sağlayacak. Başvuru için son tarih 30 Haziran saat 17.00. Bilgi ve başvuru için tıklayın. 

Kadınlara teknik ve lojistik destek 

BM Kadın Birimi (UN Women), teknik ve lojistik destek çağrısı yayınladı. Türkiye’de çalışan kadın ağları ile platformları, sivil toplum kuruluşları ve kadın hakları savunucularının başvurabileceği çağrı ile ihtiyaç ve talep odağında destek sağlanacak. Başvuru için son tarih 30 Nisan 2023. Detaylı bilgi için tıklayın.  

Genç sanatçılara fon 

Ali İsmail Korkmaz Vakfının, genç sanatçıları desteklemek için hayata geçirdiği Genç Sanatçı Fonunun bu yılki teması ıskalamak. Fon ile, fikirlerini sanat eserine dönüştürmek isteyen gençlerin projelerine toplamda 200 bin TL’lik destek sağlanacak. Son başvuru tarihi 24 Haziran 2022. Bilgi ve başvuru için tıklayın. 

Ayın
Konuğu

Bu ayki konuğumuz,  Engelliler ve Gençlik Derneği (ENGENÇDER) başkanı Coşkun Gök. Coşkun, engellilerin pek çok farklı hak alanında eşit varoluşu için uzun yıllardır hem gönüllü hem de profesyonel çaba yürütüyor. Coşkun, ENGENÇDER ile birlikte, engellilerin hak ihlallerine ve ayrımcı uygulamalara maruz kalmalarını önlemeye katkı sunmak için 100 Soru 100 Cevap: Engellilerin Sosyal Güvenlik ve Emeklilik Hakları Rehberini üretti. Biz de Engelliler Haftasını vesile edip sözü kendisine devrettik.

12 yıldır engelli hakları alanında çalışıyorum. Engellilerin yaşadıkları hak ihlalleriyle ilk karşılaşmam, kamu görevlisi olarak çalıştığım Türkiye İş Kurumunda gerçekleşti. Burada görevim gereği altı-yedi yıl boyunca, engellilerle ilişkili yapılan yaklaşık 300 çalışmanın içinde bulunma fırsatı edindim.

Tüm bu çalışmaların içinden geçerken önemli bir nokta dikkatimi çekti:
Engelliler yasal olarak kendilerine tanınmış haklar konusunda yeterli düzeyde bilgi ve farkındalık sahibi değillerdi. Bunun da birkaç sebebi vardı. Her şeyden önce, yasal mevzuat çok karışıktı ve teknik dili anlamak herkes için kolay bir uğraş olamıyordu. Bir başka önemli neden, engelli bireylerin eğitime devam oranlarındaki düşüklüktü.

Bu sorunu ortadan kaldırmaya nasıl katkı sunabiliriz diye düşünürken, kendimizi, kolayca okunabilecek, gündelik yaşamda uygulanabilen pratik bilgiler sağlayacak bir rehber hazırlamak için kolları sıvarken bulduk.

Tüm hikayeyi keşfetmek için tıklayın. 

Ayın
Videosu

Gıda güvenliği nedir? Gıda güvencesini sağlamak hangi kurumların sorumluluğunda? Şüpheli gıdalar için neler yapılması gerekiyor? Bu ay, Butik Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneğinin hazırladığı videoyu izliyoruz.

 

İlhamı, yenilikçi girişimi, yaratıcı düşünceyi ve dayanışmayı büyütmek adına haber, duyuru ve hikayelerinizi bizimle paylaşmak için



Skip to content