Bu perşembe sözü bizden devralan konuğumuz, Beril Sarıaltun. Lisansını Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler üzerine tamamlayan Beril, Berklee College of Music’te Elektronik Müzik ve Ses Teknolojileri eğitimi almış. Akademik başarısından ötürü burs almasının üzerine Berklee College of Music’ten Erin Barra’nın önerisiyle Beats By Girlz ağında “geleceğin kadın müzisyenleri” arasında gösterilmiş. Kadın ve LGBTİ+ hakları alanlarında gönüllü savunuculuk yapan Beril, Sivil Düşün desteğiyle, Beats by Girlz’ün Türkiye ayağını hayata gerçirmek yolunda ilk adımı attı.
sesten ritm yaratan kadınlar : beats by girlz
Merhaba, ben Beril Sarıaltun. Müzisyen, ses tasarımcısı ve Beats By Girlz Türkiye’nin kurucusuyum. Beats By Girlz, müzik endüstrisinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kadınları müzik ve teknoloji yoluyla destekleyen bir kolektif. Sivil Düşün’den aldığım destek, dünya çapında bir ağ olan Beats By Girlz konseptini Türkiye’ye adapte etmeme ve buradaki genç kadınlara ulaşmak yolunda proje geliştirmeme yardımcı oldu.
Beats By Girlz, 2013 yılında Berklee College of Music’den Erin Barra’nın kurucusu olduğu New York merkezli bir oluşum. Müzik endüstrisinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kadınları müzik ve teknoloji yoluyla destekleyen bir kolektif olarak işleyen proje, yıllar içinde kıtadan kıtaya yayıldı ve 2021 yılı itibariyle de Türkiye’de faaliyet göstermeye başladı. Oluşum teknolojiyi kullanarak, DJ, prodüktör ve besteci olmak isteyen genç kadınları; müzik dünyasında seslerinin daha yüksek çıkması ve daha görünür olmaları için gerekli topluluk, araçlar, kaynaklar ve eğitim programlarıyla buluşturuyor.
Beats By Girlz Türkiye’nin yolculuğu 10 Haziran’da, YouTube üzerinden canlı yayınla yapılan lansman ile resmen başladı.
Etkinliğimize, Sinem Vural, Deniz Kuzuoğlu, Artemis Günebakanlı, Başak Yavuz ve Merve Eryürük konuşmacı olarak; Güneş Özgeç, Feryal Öney – Güldiyar Tanrıdağlı, Gizem Oruç, Deniz Tekin, Nilipek ve Melike Şahin de performanslarıyla katıldı. Lansmanın ardından 12 Temmuz – 16 Ağustos arasında Beats By Girlz Türkiye’nin atölyelerine 108 başvuru aldık. 48 kadınla beraber yürüttüğümüz atölyelerin yeni serisini bu yılın sonunda tekrar başlatmak istiyoruz.
Beats By Girlz Türkiye atölyelerini hibrit yolla, hem fiziki ve hem de çevrimiçi eğitim modeliyle kurguluyoruz. Bu da bize yalnızca İstanbul’da yaşayan gençlere değil, Anadolunun hemen her yerine ulaşabilme özgürlüğü getiriyor. Bu arada, sivil toplum örgütleriyle ortak projeler geliştirmeye başladık. Bunları da 2021 sonuna doğru daha çok duymaya başlayacaksınız diye düşünüyorum.
Beat by Girlz Türkiye’nin çalışmalarına göz atmak için tıklayın.