Söz Devri | Besim Toker ile Nar Taneleri Korosu

Dünya Ses Gününde sözü bizden devralan konuğumuz, Narlıdere Zihinsel Engellileri Koruma ve Destekleme Derneği adına Besim Toker. Psikolojik danışman olan Besim ekibiyle birlikte İzmir’İn Narlıdere ilçesinde, zihinsel engelli ve otizmli çocuklar ile ailelerinin hayata farklı yollarla katılmalarına fırsat veren projeler üretiyor. Bunlardan biri de Nar Taneleri Korosunun Sivil Düşün desteğiyle Avrupadaki festivallere katılması oldu. Gelin bizimle yollarının kesişme hikayesini kendilerinden dinleyelim:

Ben Besim Toker. Psikolojik Danışmanım. İzmir, Narlıdere’de zihinsel engelli ve otizmli bireylerle çalışıyorum. 2004’te Nar Taneleri Zihinsel Engelliler Derneği başkanlığına seçilmemin ardından Nar Taneleri Özel Eğitim Merkezini kurdum. Nar Taneleri Engelsiz Yaşam Evimiz var. Burada; öğrencilerimize ve annelerine ücretsiz spor, sanat, günlük yaşam becerileri, toplumsal yaşam becerileri ve psiko-sosyal destek hizmeti veriyoruz. Ne yapıyorsak sevgiyle hayata geçiyoruz. Bu hissedilmiş olacak ki İzmir Kalkınma Ajansı bizi 2009’da yılın en başarılı sosyal kalkınma projesi olarak seçti. Nar bereketin de meyvesi malum; aynı yıl yine İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle Nar Taneleri Sosyal Yaşam Merkezimdeki bungalov atölyelerimizde engelli bireyleri istihdama hazır hale getirmek için çalışmaya başladık.

Özel eğitime gereksinim duyanların ülkemizdeki en önemli sorunlarından biri eğitim sürelerinin azlığı ve içerik yönünden yetersizliği.  Özellikle ilk tanı koyulan küçük yaşlarda yoğun bireysel eğitim almaları gerekirken Milli Eğitim Bakanlığı, iki yaşındaki otizmli çocuğa da 40 yaşındaki hafif mental bireye de haftada iki seans bireysel eğitimi öngörüyor. Üstelik bu eğitim ergoterapi, tarımsal rehabilitasyon, spor, sanat dallarından yoksun ve yalnızca masa başı akademik içerikle sınırlı. Bu yolda dönüşümü sağlamak, farkındalık yaratmaktan geçiyor. Bunu yapmanın da binbir çeşit yöntemi var şüphesiz ama sanatı araç edince insanlara gerçek anlamda temas edebildiğiniz sonuçlar alıyorsunuz. Nar Taneleri Koromuz işte bu inançla hayat buldu.

Zihinsel engelli, otizmli gençler; anneleri ve müzik öğretmenlerinin bir araya gelerek oluşturduğu, içimizde çiçekler açtıran bir topluluk bu. Şarkılar, bizden daha hızlı hareket ediyor; onların bıraktığı tını bizlerin belki yüzbinlerce sözcükle anlatacağımız bir hikayeye bedel oluyor. Bunu hem kendimize hem bizi izleyenlere defalarca kanıtladık. İzmir’de verdiğimiz konserlerde Kardeş Türküler, Gazapizm, Mehmet Erdem, Hüsnü Şenlendirici, Koray Avcı, Manuş Baba gibi şarkıcı ve gruplar da koromuzla sahne alarak coşkumuzu büyüttü.

Kendi sesimizi duymak bize de ilham verdi; koromuzu neden yurt dışındaki festivallere götürmüyoruz diye sorduk kendimize ve o heyecanla Sivil Düşün desteklerine başvurduk. Başvurumuzun sonucunu beklerken, 27 Haziran- 3 Temmuz arasında Bulgaristan’ın Varna kentinde düzenlenen Sea Horse International Festival of Arts Obzor’da da yerimizi aldık. Festivaldeki tek engelli gösteri ekibiydik; bu da bizi ilgi odağı haline getirdi. Amfi tiyatroda verdiğimiz konser gerek ulusal gerek uluslararası medyada büyük ses getirdi. Öyle ki gösterimizden haberdar olan Selanik Başkonsolosluğumuzdan da davet aldık. Güzel haberler peşi sıra gelmeye devam etti; Sivil Düşün’den destek alma talebimiz olumlu sonuçlanmıştı, Selanik’e bu destekle gidecektik. Türkçe ve Yunanca şarkılardan oluşan bir repertuvar hazırladık. İzmir’den 15 saatlik feribot yolculuğu ve feribotta yolculara verdiğimiz konserden sonra, ayağımızın tozuyla 10 Kasım sabahı Selanik’te Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinde Ata’mızın Sevdiği Şarkılar konserini verdik. Koristlerimizle birlikte bu harika deneyimlere yenilerini eklemek, Narlıdere’nin nar taneleriyle yeni yolcuklarda daha büyük coşkular paylaşmak üzere çalışmaya devam ediyoruz.

Skip to content