Merhaba! Ben Güliz Karaarslan Semiz. Çevre ve sürdürülebilirlik için eğitim alanında çalışan bir akademisyenim. Bu yıl, Sivil Düşün desteğiyle İklim Pusulası adını verdiğimiz bir kart oyununu Türkçe’ye kazandırarak Türkiye’nin dört bir yanındaki öğretmenlerle buluşturduk. Şimdi size bu ilham verici yolculuğumuzu anlatmak istiyorum.
Neden İklim Pusulası?
Gezegenimiz için en büyük ve acil tehditlerden biri iklim değişikliği. UNICEF raporlarına göre iklim değişikliğinden en çok etkilenen kesim ise çocuklar olacak. Bu etkileri en aza indirebilmek ve yol açtığı felaketleri önleyebilmek için nitelikli bir iklim değişikliği eğitimine ihtiyaç olduğu aşikar. İklim değişikliği eğitimi, çocukların doğru bilgiye ulaşması, farkındalık kazanmaları ve çözüm odaklı beceriler geliştirmelerine büyük katkı sunyor. Tam da bu noktada oyun tabanlı öğrenme yaklaşımı devreye giriyor! Oyunlar, çocuklara hem eğlenceli hem de öğretici bir şekilde ulaşmanın mükemmel bir yolu. Bu düşünceyle, biz de Sivil Düşün desteğiyle Climate Call adlı oyunu Türkçe’ye kazandırdık ve İklim Pusulası doğdu.
İklim Pusulası Nedir?
İklim Pusulası, İsveç merkezli Klimatkoll Guldheden AB isimli girişimin geliştirdiği kart oyunu. Oyun, tüketim alışkanlıklarımızın karbon ayak izi üzerindeki etkilerini eğlenceli bir şekilde anlamamıza yardımcı olurken bir yandan da konut, gıda, seyahat gibi günlük hayatımıza dair kategorilerde, seçimlerimizin çevreye olan etkilerini karşılaştırmalı olarak gösteriyor. Oyundaki bilimsel veriler, İsveç’teki Chalmers University of Technology’de bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara dayanıyor.
Türkçe’ye Uyarlama Süreci
Bu oyunu Türkçe’ye kazandırmak için, İsveç’te sürdürülebilir lojistik üzerine çalışan akademisyen arkadaşım Ceren Altuntaş Vural ve Klimatkoll ekibinden Kalle Sterner Isaksson ile birlikte altı ay boyunca çalıştık. Oyunu çevirirken Türkiye’nin kültürel ve çevresel koşullarını göz önünde bulundurduk. Bazı kartlar küresel konuları ele aldığı için aynı kalırken, bazılarını Türkiye’ye özel olarak yeniden tasarladık. Örneğin, pamuklu tişört almak gibi bir kart olduğu gibi kalırken, yerli muz tüketmek veya İstanbul-Ankara arası uçak yolculuğu gibi kartlar Türkiye’ye özgü karbon emisyonu hesaplamalarıyla geliştirildi. Bu süreç bizim için hem öğretici oldu hem de çok keyif aldık.
Ve Oyun Türkiye’de!
Uzun bir bekleyişin ardından Eylül ayının sonunda oyun kartları basıldı ve Türkiye’ye geldi. Sosyal medya üzerinden yaptığımız duyurularla öğretmenler ve eğitimcilere ulaştık. Oyunu sınıflarında deneyen öğretmenlerden çok güzel geri dönüşler aldık. Öğretmenler, çocukların oyunu çok sevdiğini ve oyunun onlara yeni bir bakış açısı kazandırdığını söylediler. Bu olumlu yorumları duymaktan çok mutlu olduk. 14 Kasım 2024 tarihinde düzenlediğimiz oyun tanıtım buluşmasında da, öğretmenlerden ve katılımcılardan aldığımız pozitif yorumlar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha gösterdi.
İklim Diyaloğunu Başlatmak
İklim Pusulası oyunuyla çocukların ve gençlerin, iklim değişikliğiyle ilgili çözüm odaklı diyaloglar geliştirebileceğine ve bu diyalogları akranlarıyla, aileleriyle paylaşarak daha geniş bir farkındalık yaratacağına inanıyoruz. Bu oyun sayesinde, iklim diyaloğunun okullardan başlayıp ailelere ve topluma yayılarak iklim için harekete geçme isteği uyandırmasını umuyoruz. Çünkü iklim değişikliğiyle mücadele etmek için hepimize ihtiyaç var.
İklim Pusulası yolculuğunun bir parçası olmak isterseniz, bizi Instagram hesabımızdan takip edebilir veya oyunun web sitesine göz atabilirsiniz. Böylece belki siz de evinizde, bir sınıfta, ya da bir toplulukta bu diyaloğu başlatırsınız.