Merhaba, ben İsmail. Engelliler Haftasını kapatırken Herkes İçin Erişilebilir Yaşam Akademisi Derneği adına mikrofon bende!
Bizler erişilebilir bir Türkiye hayaliyle yola çıkmış görme engelli aktivistleriz. HEY Akademi’yi 2019’da Isparta’da kurduk. Görme engelli bireylerin hayatın çok farklı alanlarında farklı ihtiyaçları ve sorunları var, malum. Bizim öncelikli amacımız bunların isimlerini doğru şekilde koymak, yani yerinde tespitler yapmak. Sonra bu tespitlere çözüm üretmek motivasyonumuz var. Ama günü kurtaran değil; bir ömür işe yarayacak çözümler… Türkiye’de engelli olmak, uzayda nefes almak kadar zor neredeyse. Biz bunu değiştirmek yolunda neler yapabiliriz diye kafa yoruyoruz. Daha doğrusu, bu yolda karınca kararınca hak temelli mücadeleye bir tuğla da biz koyabilir miyiz derdindeyiz.
Biz küçük ölçekli ve hakları merkeze alarak çalışan bir örgütüz. Bu yüzden engellilere aciz, muhtaç, acınası bireyler olarak yaklaşan anlayış bizi epey zorladı. Lütuf temelli ürün ve hizmetlerin karşısında durmak, karar alıcı ve politika geliştiricilere karşı herkes gibi engellilerin de hak öznesi bireyler olduklarını savunmak da… Engelli bireylerin haklarının korunması, geliştirilmesi ve yaşatılmasının birinci derece mükellefleri karar alıcı ve politika geliştiriciler; bunun kültüre karışmasına katkı koymak için çalışmak da uzun soluklu, mücadelelerle dolu bir yolculuk.
Çalışmalarımız için bazen finansal kaynak arayışlarımız sonuçsuz kaldı, bazen de kamuda karşımızda muhatap bulamadık ve sesimizi kamuoyuyla paylaşamadık. İşte tam bu noktada bazen can suyu bazen de can simidi olacak hayal ortaklarına ihtiyacımız var diye düşünürken Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı ile tanıştık.
Salgın döneminde engelli bireyler eğitimden sağlığa, kültürden sanata, sosyal ve sportif aktivitelerden ulaşıma kadar pek çok alanda ayrımcılığa maruz kaldı. Kamu tarafından alınan tedbirlerde engelli bireyler hiç hesaba katılmadan sağlamcı anlayışla planlamalar yapıldı.
Erişilebilir Dijital Yaşam Kampanyamız için Sivil Düşün’den aldığımız ilk destekle engellilerin fiziki yapılı çevrede yaşadıkları erişilebilirlik sorunlarının dijital alanda da kendini gösterdiğini, engelli bireylerin dijital gettolara hem mahkum hem mecbur bırakıldığını vurguladık; dijital erişilebilirlik için video ve görseller ürettik. Kampanyamızla karar alıcı ve politika geliştiricilere ulaşma yolunda güzel adımlar attık. Videolarımızı incelemek için şuraya tıklayabilirsiniz.
Ardından küçük bir Anadolu şehri olan Isparta’da engelli haklarının hak odaklı bakışla ulusal düzeyde korunması, geliştirilmesi ve yaşatılması için ete kemiğe büründürdüğümüz HEY Akademi’yi kamuoyuna tanıtmaya giriştik. Şuradan tanıtım kitapçığımıza, şuradan ise tanıtım videolarımıza ulaşabilirsiniz.
Çalışmayı çok seven bir ekibiz. Durmadık o yüzden Görme engelli gençler eğitim ve istihdam imkanlarından akranları ile eşit fırsat ve şartlarda yararlanamıyor. Biz de ne eğitimde ne istihdamda olan görme engelli gençlerin sosyal ve ekonomik hayata tam ve aktif katılımlarını desteklemeyi önemli buluyorduk. Bu alanda iyi uygulama örneklerini yerinde izlemek ve Türkiye’deki politika geliştiricilere yönelik savunuculuk yapmak için bir yurt dışı çalışma ziyareti gerçekleştirdik.
HEY Akademi olarak üyelerimiz, gönüllülerimiz ve takipçilerimizin hak odaklılığı bizim baktığımız yerden benimsemelerini önemsiyoruz. Engelli sivil toplum hareketi içinde hazırlayıp yayınladığımız rapor ve politika belgeleriyle alanda BİZ DE VARIZ! demek istiyoruz. Rotamızı daha net belirlemek ve yolumuza emin adımlarla devam etmek için yine aldığımız destekle örgütümüzün stratejik planını oluşturduk; sürdürülebilir finansal yapısını inşa ettik.
İşte bizim Sivil Düşün ile yolculuğumuz daha doğrusu yol arkadaşlığımız böyle…
Bazen can suyu oldular, bazen de can simidi. İyi ki varsınız! Erişilebilir bir Türkiye için yapılacak çok şey, atılacak çok adım ve yürünecek, yol arkadaşlığı yapılacak çok uzun yollarımız var. Herkes için erişilebilir bir yaşam ütopya değil, insan hakları perspektifi ile MÜMKÜN!