1. Anasayfa
  2. /
  3. Söz Devri
  4. /
  5. Söz Devri | Keçi...

Söz Devri | Keçi Derneği ile Kuyu Kurumadan

Sıcakların ve peşi sıra sellerin tüm gündeme hakim olduğu şu günlerde, söz devrine Keçi Derneğini konuk ediyoruz. Ekip genel olarak kırsal alanlardaki kültürel mirası araştırmaya adanmış şekilde çalışsa da, son dönemlerde su hakkını merkeze alan ve bölgelerinde epey ses getiren işlere imza atıyor. Lafı çok uzatmadan kendi ağızlarından anlattıkları hikayelerine kulak verelim:

Merhaba ben, Suzan Yılmaz, KEÇİ Kültür, Ekoloji, Çevre ve İletişim Derneğinin kurucu üyelerindenim. Derneğimizi çevre, ekoloji, kültürel miras gibi alanlarda duyarlı ve bu alanlarda birikime, sivil toplum tecrübesine sahip bir grup arkadaş olarak iki yıl önce Seferihisar’da kurduk. Kuruluşumuzdan bu yana yaptığımız etkinlikler ve faaliyetlerle derneğimizi görünür kılmaya başladık. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalardan kısa kısa bahsetmek istiyorum.

Derneğimizin ilk etkinliklerinden biri Seferihisar Çocuk Festivali oldu. Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğiz.  Bu festival başka diyerek başlamıştık, sahiden her yıl içeriğini de kapsamını da güçlendirerek devam ediyoruz. Festivalde deneyimleyecekleri eğlenceli atölyelerle, çocukların gündeminde sürdürülebilir bir dünyanın en önemli bileşenlerinden olan doğayı ve çevreyi koruma bilincine yer açmaya da çalışıyoruz. İstiyoruz ki çocukları kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir ortamda kendi kararları, merakları ve ilgileri doğrultusunda etkinliklere katalım ve her birinde kendi hayatlarına taşıyabilecekleri anlamlı izler bırakalım.

En önemli işlerimizden biri de İzmir’in iki büyük su havzasında Kuyu Kurumadan başlığıyla gerçekleştirdiğimiz su çalıştayları oldu. Bu çalışma için AB Sivil Düşün Programından da destek aldık. Bu çalıştaylar Gediz ve Küçük Menderes havzaları üzerinde bulunan beş ilçede, Seferihisar, Efes-Selçuk, Ödemiş, Çiğli ve Foça’da gerçekleştirildi. SU kaynaklarımızın yüzde 75’inden fazlasının tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor olmasından hareketle esas olarak suyun tarımsal amaçlı kullanımına odaklandık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin destek verdiği bu çalıştaylarda kalabalık bir çiftçi topluluğuyla buluştuk. Ziraat Fakültesinden akademisyenler, Ziraat Mühendisleri Odasından ve Çevre Mühendisleri Odasından uzmanlar, yerel yönetimlerden konuyla ilgili yetkililer ve ilçelerdeki sulama kooperatifleriyle bir araya geldik.

Tarımsal sulama yöntemlerinin havzalardaki mevcut uygulamalarıyla birlikte ele alındığı bu çalıştaylarda, su krizinin bölgemizdeki yansımalarını ve çözüm önerilerini, endüstriyel atıkların yarattığı kirliliği, iklim krizinin yol açtığı tehditleri de değerlendirdik. Çalışmanın çıktıklarını hem sonuç kitabında hem de Seferi Keçi dergisinde yayımladığımız yazılarda duyurduk. Bu çalışmanın devamı niteliğinde sayılabilecek bir başka etkinliğimiz de şu anda devam ediyor. Küçük Menderes’te su kısıtlılığı ve kirliliğinin sebep olduğu ihlalleri izliyoruz.

Yakın zamanda yine Sivil Düşün’ün desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Ege Ekoloji Buluşması da oldukça ilgi gördü ve ses getirdi. Ege Bölgesinde ekoloji mücadelesi yürüten derneklerle, topluluklarla ve aktivistlerle bir araya geldik. Buluşmaya Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla ve İzmir’den temsilciler katıldı. Çok heyecanlı bir açılış gecesiyle başlattığımız etkinlik ekoloji mücadelesi verenlerin tanışıp kaynaşmasına, deneyimlerini paylaşmalarına vesile oldu.  Buluşmada uzmanların eşliğinde oldukça verimli geçen dört de atölye çalışması gerçekleştirdik. Ekoloji mücadelesinde hukuk, ekoloji mücadelesinde medyanın etkin kullanımı ve ekoloji mücadelesinin bilimsel dayanakları gibi başlıkları hep birlikte tartıştık, bu çabalara katkısı olabilecek bazı ortak sonuçlara ulaştık. Katılımcıların deneyimlerini aktardığı son gün oturumları da dayanışmamızı güçlendirdi. Çalışmanın sonuçlarını çok yakında yine hem Seferi Keçi Dergisinde hem de buluşmanın sonuç kitabında yayımlayacağız.

KEÇİ Derneği olarak kendi yaşadığımız, nefes aldığımız ekosistemden başlayarak sürdürülebilir bir dünya için keçi inadıyla çalışmaya devam edeceğiz. Hepimizden hepinize sevgiler!

Bize ve çalışmalarımıza sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz. Yürüttüğümüz çalışmaları www.kecidernegi.org adresinden takip edebilirsiniz.

Skip to content