Bu hikaye yalnız Aleyna’nın değil; Türkiye’nin doğusunda okula gitmek yerine çobanlık yapan tüm kız çocuklarının hikayesi. İsimleri, saçları, baktıkları hayvan sayısı farklı. Ama hepsinin ortak bir ihtiyaçları var: Eğitimde ve sosyal hayatta yaşıtları olan başka çocuklar gibi adil fırsatlara sahip olmak. Bu ihtiyaçlar nasıl karşılanacak? Yönetmen Muhammet Beyazdağ, bu sorunun cevabı için adım atanlardan. Gelin Her Şey Yolunda’nın hikayesini kendisi anlatsın:
Merhabalar ben Muhammet Beyazdağ. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda başlayan belgesel film serüvenim hala devam ediyor. Şimdiye dek azınlıkta kalmış insan hikayelerini ele aldım; insan hakları, çocuk hakları ve çevre hakları alanlarında çalışmalar yaptım. Belgesel üretimlerim var, hakları bu yolla da gündeme taşımayı seviyor ve önemsiyorum. Örneğin belgeselleştirdiğim Zarok ve Çirok filmlerinde erken yaşta evliliklere, Kentsel Suretler belgeselimde bir sit alanı içinde bulunan mahallenin kentsel dönüşüm meselesine, Minibüs’te kültürel yaşam biçimlerine odaklandım. Sivil Düşün destekli Her Şey Yolunda belgeselim ise temel insan hakları/çocuk haklarına dair bazı sorunları görünür yapmaya odaklandım. Yöntemi ne olursa olsun tüm çalışmalarımda sosyal ve toplumsal meselelere yöneliyorum.
Maalesef Türkiye’de birçok insan eşit ve adil şartlarda yaşayamıyor. Bu durumdan en çok etkilenenler ise çocuklar. Çocuk haklarına çok fazla başlık altında eğilebiliriz fakat benim tanıklık ettiğim/ haberdar olduğum bir tanesi, çocukların kendi ebeveynleriyle birlikte temel yaşam koşullarına bile erişemiyor oluşu. Aktarmaya çalıştığım tüm hikayelerde insanların karşılaştığı zorlukları dile getirerek onların söylemek istediklerini daha geniş kesimlere duyurmaya çalıştım. Her Şey Yolunda bu çalışmalarımdan sadece biri. Bu filmde belgeselleştirdiğimiz ve daha geniş bir kitlelere aktararak dikkat çekmek istediğimiz mesele ise bir çocuğun temel yaşam koşullarına erişme arzusu, umutları ve keşkeleri…
Her Şey Yolunda filmi bir yayla köyünden 12 yaşındaki bir kız çocuğunun bireysel yaşantısı etrafında şekilleniyor. Her ne kadar filmde yalnızca ana karakter olarak Aleyna’ya odaklanmış olsak da aslında duyduğumuz sadece onun değil köyde bulunan çocuk, genç ve yaşlıların hepsinin hikayesi. Daha doğrusu tüm coğrafyanın çocuklarının. Filmde bunu en iyi şekilde dile getirdiğine inandığımız Aleyna aslında sadece kendi bireysel öyküsünü değil daha geniş bir kitlenin hikayesini aktarıyor bize. Köyde birçok sorunla karşı karşıya kalıyor Aleyna ve diğerleri. Fakat onun için en temel sorun okula devam edemiyor oluşu. Dönem dönem ücretli öğretmenlerin bulunduğu derme çatma bir okulda birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıftaki çocuklar aynı anda eğitim almaya çalışıyor. Dördüncü sınıftan sonra köyde eğitimin devam etmemesi sonucunda Aleyna okula gidemeyip ailesine yardımcı olmaya başlıyor. Köydeki sorunlar sadece eğitime erişememekle de kalmıyor. Köyde yaşayanlar ulaşım, sağlık, iletişim ve beslenme gibi temel ihtiyaçlara ulaşmak için de mücadele ediyor. Belgeselde Aleyna bizlere bir yandan bu sorunları aktarırken bir yandan da bu yaşantıya tanık olmamızı sağlıyor.
Bu hikayeyi filmleştirme fikri uzun süredir aklımda olmasına rağmen fon ve destekçi bulma konusunda süreç hızlı ilerlememişti. Bir arkadaşım sayesinde Sivil Düşün desteklerinden haberdar olmuştum.
Çalışma için başvurmamla beraber aramızda gayet olumlu ve uyumlu bir süreç başladı. Bu destekle birlikte Aleyna’nın ve etrafındakilerin hikayesini birçok insana ulaştırabildik.
Umarım bu anlatıya değenler değişimi başlatmak için ellerinden gelen atmaya başlayanlar olur.
Teşekkürler Sivil Düşün.
Film yurt içi ve yurt dışında birçok festivalde gösterilmeye devam ediyor. Şimdiye kadar olan yolculuğunda aldığı ödüller ise şöyle:
-55. SİYAD Ödülleri, En İyi Kısa Belgesel Film; 2023
-13. TRT Belgesel Ödülleri, Ulusal Profesyonel Belgesel Yarışması, Üçüncülük Ödülü; 2022
-12. Sinepark Kısa Film Festivali, Çarpışan Aramalar Dalı, En İyi Film Ödülü; 2022
-2. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali, Belgesel Film Yarışması, En İyi Film Ödülü; 2022
-1. Büyük Taarruz Uluslararası Kısa Film Festivali, Kısa Film Yarışması, Üçüncülük Ödülü; 2022
-12. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali Belgesel Film Yarışması, Jüri Özel Ödülü; 2022
-10. Kayseri Altın Çınar Film Festivali Belgesel Film Yarışması, Jüri Özel Ödülü; 2022
-6. Afsad Ulusal Kısa Film Yarışması, Belgesel Dalı, Jüri Özel Ödülü; 2022
-9. Vancouver Türk Film Festivali Gösterim Seçkisi, Seyirci Ödülü; 2022
-3. Kültür Sanat Belgeselleri Film Festivali, Belgesel Film Yarışması, Başarılı Yönetmen Ödülü; 2023
-1. Cudi Film Festivali, Kısa Film Yarışması, En İyi Film Ödülü; 2023