CAM açık: Hakları savunan filmlerin dijital yurdu yayında

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programının dijital film platformu CAM, haklar yararına Sivil Düşün desteğiyle hayata geçen yapımları izleyiciyle buluşturuyor. CAM, film seçkileri, yönetmenler ve ekiplerin başarı hikayeleri ile röportajların yanı sıra prömiyerler ve söyleşi etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor.

Sivil Düşün Mart 2020’den bu yana desteklediği kısa film ve belgeselleri CAM isimli dijital platformunda yayınlıyor. CAM’da, 22 farklı hak alanına temas eden 200’e yakın yapım yer alıyor. Haklar için film, filmler için mekan sloganıyla yola çıkan platform, haklara güç̧ aktaran film yapımcılığının önemini ve haklara dair farkındalığı büyütmeyi hedefliyor.

Platformda, okula gidemeyen köy çocuklarının hayatlarını dönüştüren umutlu gelişmelerden; yaşadıkları yeri hidroelektrik enerji santrallerinin tahribatından korumak isteyenlerin mücadelesine, endüstriyel tarımın temiz gıdaya ulaşma hakkını tehlikeye atma öyküsünden, depremin değiştirdiği yeni demografik yapıdan en ağır şekilde etkilenenlerin yolculuklarına kadar CAMa yansıyan birçok hak hikayesi izleyiciyle buluşuyor.

CAM, desteklenen filmlerden oluşan özel seçkiler, filmlerin mutfağındaki ekiplerin başarı hikayeleri ve röportajların yanı sıra prömiyerler ve CAMda Söyleşi isimli online buluşmalarla hakları kadrajına alan yönetmenleri izleyicilerle bir araya getirdi. CAMda Söyleşi, Sivil Düşün desteğiyle hayata geçen kısa film-belgesellerin yönetmen ve yapımcılarını konuk ederek haklara duyarlı yaşayan ve film yapımcılığına ilgi duyanlara; soru sormaları, görüşlerini paylaşmaları, kılavuzluk edinmeleri ve yeni insanlarla tanışarak bağlantılarını çoğaltmaları yolunda fırsat sundu.

İki ayda iki dijital gösterim ve söyleşi

Platformdaki ilk dijital prömiyer, yönetmenliğini Uğur Cuya’nın üstlendiği Kadim Longoz İğneada belgeseliyle gerçekleşti. 8 Temmuz itibarıyla platformdan izlemeye açılan yapım, İstanbul’a üç saat mesafede bulunan İğneada Longoz Ormanı çevresinde yapılması planlanan nükleer santrali konu ediniyor.

Filmi izleyenler, 12 Temmuz’da CAMda Söyleşi’nin ilk etkinliğinde stüdyo konuklarına zoom üzerinden eşlik ederek tartışmanın parçası oldular. Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesinden Prof. Nezih Orhon, belgeselin yönetmeni ve İnsan Hakları Savunucusu Uğur Cuya ile Sanatçı Nur Bardakçı’ya; filmlerin haklara hangi yollarla güç aktarabileceğini sordu. Kadim Longoz İğneada örneği üzerinden filmler hakların hikayesini nasıl örer, yöre halkıyla nasıl iş birliği kurulur, görsel ve işitsel üretimler çevre haklarını yaşatmaya nasıl katkı sunar, sorularının peşine düşülürken yeni yollar, yöntemler ve yaklaşımlar da ele alındı.

 

 

CAMda 14 Ağustos itibariyle gösterime giren bir diğer film Kekre oldu. Umut Derin Eroğlan’ın yönetmenliğini üstlendiği belgesel,  farklı erkeklik deneyimlerinden gelen yedi kişinin varoluşlarına dair samimi aktarımlarını kayda alıyor; kendi varoluşunu deneyimlemenin bir hak olduğunu anımsatıyor.

Yapım aynı zamanda LGBTQI+ bireylerin toplum içindeki görünümlerine dair de arşiv çalışması niteliğinde.

CAMda Söyleşinin Kekre filmi örneği ışığında gerçekleşen 19 Ağustos tarihli ikinci bölümünde Prof. Nezih Orhon’la bu kez stüdyoyu filmin yönetmeni ve LGBTQI+ hakları savunucusu Umut Derin Eroğlan ile filmin yapımcısı Aslıhan Örün paylaştı.  Konuklar, sayıları 100’e yaklaşan zoom katılımcıları ile birlikte hakları savunan filmlerin sesinin nasıl daha yaygın hale getirilebileceğini tartışırken hem kendi film üretim yolculuklarında karşılaştıkları zorlukları hem de faydalı tüyoları izleyicilerle paylaştılar.

 

 

 

Türkiye’nin ilk ve tek hak odaklı film platformu olan CAM’da dijital gösterimleri yapılan Kadim Longoz İğneada ve Kekre’nin yanı sıra 22 farklı hak alanına temas eden 200’ün üzerinde yapıma ulaşmak mümkün.

CAMda Söyleşiyi kaçıranlar da video kayıtlara yine CAM üzerinden ulaşabiliyor.

CAMı takipte kalmak için tıklayın.

 

Skip to content