Sivil Düşün 2012’den bu yana, Türkiye’nin 81 ilinde küçük ölçekli, kısa vadeli çalışmaları destekliyor. Desteklere kolayca başvuruluyor, değerlendirmeler ekibin gayretleriyle mümkün olan en hızlı şekilde yapılıyor. Destekler farklı hedefler için farklı harcamalar yapmaya elverişli, yani esnek. Ve elbette hakları gözeten tüm yenilikçi fikirlere burada yer var. Siz de kendi başınıza ya da örgütünüz, topluluğunuz veya oluşumunuzla desteklere başvurabilrsiniz.
Sivil Düşün sivil toplumun ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış esnek, yenilikçi, şeffaf ve erişilebilir bir destek mekanizması. Destek başvuruları ilk gelen, ilk hizmet alır prensibine göre değerlendirilir.
Sivil Düşün’ün bütçesi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından dönemlik olarak belirlenir. Bu sabit bütçe, her onaylanan başvuruyla birlikte azalır ve sonunda tükenir. Kaynaklar tamamen dağıtıldığında, başvuru mekanizması askıya alınır ve yeni dönemin bütçesi açıklanana kadar başvuru kabul edilmez. Bu arada diğer Sivil Düşün faaliyetleri kesintisiz devam eder. Yeni dönem için yeni bütçe hazırlandığında başvurular tekrar açılır.
Sivil Düşün 2020 yılından bugüne kadar 2 bine yaklaşan sayıda hak odaklı çalışmayı destekledi. Bu da hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek bir sayı. Şimdi yine kaynaklarımızı büyük oranda dağıttığımız ve bütçe döneminin sonuna yaklaştığımız bir dönemdeyiz. Başvuru almaya ara verilmeden 15 gün önce sosyal medya hesaplarımızdan sizinle bilgi paylaşacağız.
Gelin şimdi, kategorilere hızlıca göz atalım. Sizce hangisi, sizi hedefinize daha çok yaklaştırır?
Her şey derdini anlatabilmekle, yani anlaşmakla başlıyor. İletişim alanında yetkinleşmek, çoğu kez insan, para, zaman gibi pek çok kaynaktan tasarruf ederek sorunları kolayca çözebilmemizi sağlayabiliyor. Kurumsal iletişiminizi daha profesyonel hale getirmekten tutun da ikna ve motivasyon tekniklerine, mesaj geliştirip yaygınlaştırma metotlarından hikaye anlatıcılığı ya da medya ilişkilerine, iletişim gücünüzü artırmak istediğiniz bir alanı belirleyerek yola çıkabilirsiniz.
30 Eylül 2020 itibarıyla açılan Sivil Düşün desteklerine, başvuru yapmak için henüz belirlenmiş bir kapanış tarihi bulunmuyor. Kapanış tarihi belirlendiğinde Sivil Düşün iletişim kanallarından ilan edilir. Başvuruların toplanması, değerlendirilmesi ve onaylanan çalışmaların yürütülmesi için online bir Bilgi Sistemi bulunur. Tüm başvurular bu bilgi sistemi üzerinden yapılır. Bilgi sistemi üzerinden başvurular iki aşamalı olarak yapılır: Kayıt ve başvuru.
Sivil Düşün desteklerinden faydalanmak isteyen örgüt ve bireylerin, Bilgi Sistemine kayıt olması beklenir. Kayıt sırasında iletişim bilgilerinizin yanı sıra sizi veya örgütünüzü daha iyi tanımamıza yardımcı olacak bazı teknik bilgiler istenir. Kayıt tamamlandıktan sonra, sisteme giriş için hesap bilgileriniz oluşturulup sizinle paylaşılır. Bilgi sistemine bir kez kayıt olmanız yeterlidir.
Kayıt sonrasında size iletilen hesap bilgilerinizle tekrar sisteme girebilir, başvuru yapacağınız kategoriyi seçerek başvuru formunu doldurabilirsiniz. Başvuru formunda, çalışmanızı ve bu çalışmaya yönelik istediğiniz desteğin içeriği ve ile miktarını anlamıza yardımcı olacak sorular bulunur. Bu soruları tek seferde yanıtlamak zorunda değilsiniz. Dilediğiniz noktada kaydedip, daha sonra tekrar sisteme girerek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Başvurularınızı iletmeden önce bu rehberi mutlaka okumanızı öneririz. Kimler, nasıl başvurabilir; hangi ihtiyaç ve amaçlar desteklenir; uygunluk kontrolü nasıl yapılır; nasıl bilgi ve yardım alınır? Bütün bu sorular ve daha fazlasının cevaplarını burada bulabilirsiniz.
Sizi, yaratmak istediğiniz değişime en kısa ve etkili yoldan ulaştıracak kategoriyi seçtiniz. Peki, çalışmanızı hayata geçirirken hangi imkanları kullanmayı düşünüyorsunuz? Bir sonraki adımda, harcamaları belirlemek var. Sivil Düşün, aşağıda yer alan harcamaları sizin için karşılıyor. Başvurunuzu yapmadan, bu listeyi inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.
Harcamalar, daha çeşitli faaliyetleri hayata geçirebilmeniz için 22 Nisan 2022 itibarıyla genişledi. Salgın sırasında karşılanamayan hareketlilik ve ağ oluşturma ile etkinlik organizasyonu çalışmaları destek kapsamına girdi. Ayrıca, çalışmanızı daha etkili hale getirmek için yararlanabileceğiniz dijital dünyaya dair olanaklar çeşitlendi.
22 Nisan 2022’den genel destek başvuruları kapatılana kadar birden fazla kez başvuru iletebilirsiniz. Ancak, başvurularınız karşılığında alacağınız toplam destek miktarı 10 bin Euro’yu geçemez.
Bu harcamalara dair detaylı bilgi için Başvuru Rehberini inceleyin.
Başvurunuz Sivil Düşün’e ulaşma sırasına göre değerlendirilir ve sizin için bir Program Destek Uzmanı görevlendirilir. Bu uzman, tüm süreç boyunca soru ve sorunlarınız için sizinle iletişim halinde kalır. İlk aşamada, Program Destek Uzmanınız başvurunuzun teknik uygunluğunu belli kriterlere göre inceler. İkinci aşamada, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından onaylanan, hak odaklı bakış açısı bakımından yetkin bilgi ve deneyime sahip iki uzman, başvurunuzu kontrolden geçirir. Uzmanlar, hem birbirinden hem de Sivil Düşün’den bağımsızdır. Sivil Düşün Ekibi, prosedürlere uyulduğu ve kriterlerin tarafsız biçimde uygulandığından emin olmak için uzmanların çalışmalarını denetler. Sivil Düşün Ekip Lideri tüm şikayet ve itirazları bağımsız biçimde inceleyerek yanıtlar.
İyileştirme kontrolünü içeren son aşamada Sivil Düşün, Uygunluk Kontrolü Uzmanları tarafından verilen geri bildirimler ve önerileri başvuruya nasıl yansıttığınızı inceler ve gerekli düzenlemelerin yapılması için süreci takip eder.
Değerlendirme süreci hakkında endişeleriniz varsa veya başvurunuzun adil ve objektif bir şekilde değerlendirilmediğini düşünüyorsanız, şikayet formunu indirip, doldurarak bize iletebilirsiniz.
Süreç boyunca başvurunuzun hangi aşamada olduğunu Bilgi Sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. Başvurunuz uygun bulunursa Program Destek Uzmanınız, çalışmanızın uygulama sürecini başlatmak için sizinle iletişime geçer.
Başvurunuz onaylandıktan sonra, çalışmanızı hayata geçirmeye başlayabilirsiniz. Bu süreçte uymanız gereken kurallar ve izleyeceğiniz yönergeler için uygulama rehberini incelemeyi unutmayın.
Sivil Düşün, tüm bu sorular ve daha fazlasına yanıt verebilmek adına, düzenli olarak online bilgilendirme buluşmaları düzenliyor. Buluşmalara katılamazsanız bir şey kaçırmış sayılmazsınız. Buluşma videolarını Sivil Düşün’ün sosyal medya sayfaları üzerinden izleyebilir, buluşma takvimini inceleyerek size uyan bir tarih için kayıt bırakabilirsiniz.
Önümüzdeki ayların buluşma tarihleri düzenli olarak güncelleniyor; takvimi bu sayfalar üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca yeni haber ve duyuruları kaçırmadığınızdan emin olmak için Sivil Düşün e-bültenine üye olabilirsiniz.
Bu site, Avrupa Birliği finansal desteği ile üretilmiştir. Bu web sitesinin içeriğinden yalnızca WEglobal Danışmanlık A.Ş. liderliğindeki konsorsiyum sorumludur ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.
haber paylaş
İnternet sitemizde yayınlanması için haberlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.