1. Anasayfa
  2. /
  3. Sivil Portreler
  4. /
  5. Doğu Akdeniz Dayanışma Ağı...

Doğu Akdeniz Dayanışma Ağı Sivil Düşün desteği ile Viyana’daydı

Doğu Akdeniz Dayanışma Ağı’nı oluşturan Adana Akdam, Mersin-Bağımsız Kadın Derneği, Osmaniye-Girişimci Kadınlar Derneği, Samandağ-Kadın Dayanışma Derneği temsilcileri Viyana’da bulunan ve kadına karşı şiddet ile mücadele eden örgütleri Sivil Düşün desteği ile ziyaret ettiler.
Kendileri ile çalışmaları ve Viyana ziyaretleri üzerine konuştuk.

Dayanışma ağınızın nasıl ve ne amaçla bir araya geldiğini kısaca anlatır mısınız?

Dayanışma ağımız, aynı bölgede bulunan illerimizde yaşayan ve gerek evlilik, gerek iş, gerek başka sebeplerle sık sık illerimiz arasında gidip gelen kadınların başvurularına karşı işbirliği amacı ile doğdu. Farklı şiddet türlerine maruz kalan pek çok kadın örneğin Mersin’e ailesinin yanına gidiyor, fakat çocuklarını eşinin yanında Adana’da bırakmak zorunda kalıyor. Velayet ile ilgili süreci nasıl yöneteceğini, hukuki mekanizmaları bilmiyor. Böylece, bizlerden birine ulaşınca diğer ildeki dernek, süreç konusunda mağdura destek olmaya çalışıyor. Vakalarda artış olunca, birbirimizi tanımak gerektiğini, ortak dil, ortak ilkeler ve prensiplerde buluşmak durumunda olduğumuzu anladık ve bu ağın temelini attık. Kurulurken asıl amacı şiddetle mücadele olmayan Osmaniye Girişimci Kadınlar Derneği de, Osmaniye’de bir kadın danışma merkezi olmadığı için ağa dahil oldu. Bu dernek sayesinde, kadınlara ulaşmak ve belli bir süre sonra orada da bir kadın danışma merkezinin temelini atmaya katkı sunmak bir diğer hedefimiz oldu.

  • Aldığınız Sivil Düşün desteğini kısaca anlatır mısınız?

Dayanışma ağının iki üyesi; Kadın Danışma Merkezi ve Sığınmaevleri Kurultayı’nın ana bileşenlerinden; Akdam ve Mersin Bağımsız Kadın Derneği. Alanda özellikle 6284 sayılı yasa ile ilgili çok fazla tecrübeye sahipler. Ağın diğer üyelerinin de bu yasaya ilham  veren Avusturya modelini yerinde görme ve tanıma; oradaki uygulamalar  hakkında bilgi edinme ve işbirlikleri oluşturma amaçlı bir ziyaret gerçekleştirmek istedik. Sivil Düşün’den  üç günlük ziyaret için ulaşım ve konaklama desteği aldık.

  • Ziyaretinizin sonuçlarını bizimle paylaşabilir misiniz? Bu seyahat yeni ortaklıkların olanağını yarattı mı?

Ziyaretin ağ için çoklu ve olumlu sonuçları oldu. İlki, ağ üyeleri ilk kez, birlikte, aynı amaçla hareket etme, bilgi toplama, kendi gücünü ve eksikliklerinin ne olduğunu deneyimleme fırsatı buldu. Üç ayrı kadın örgütünü yerinde ziyaret ederek onların tecrübelerini yakından dinleme ve izleme fırsatını doğdu; Wave, Orient Express ve Viyana Kadın Danışma merkezi.

Wave’in tüm Avrupa’yı kapsayan ağına katılmamız için davet aldık. Bu bizim için mutluluk ve heyecan verici bir davetti. Umut ediyoruz ki, Wave’in tecrübelerinden çokça faydalanacağız. Ayrıca, Viyana Kadın Danışma Merkezi Müdürü, aynı zamanda Grevio Türkiye masası şefi Roza Logar’la tanışma fırsatı bulduk. Bizlerin hangi illerden geldiğini öğrendi ve çalışmalarımızı dinledi. Çabamızdan çok etkilendiğini dile getirdi. Yine Viyana Kadın Danışma Merkezi’nin Akdam’a yönlendirdiği, Adanalı olup halen Viyana’da yaşayan şiddet mağduru bir vaka üzerinde ortak fikir alışverişinde bulunuldu. Bu örnek de, şiddetin sınır tanımadığının ve uluslararası alanda şiddetle mücadele eden kadın örgütleri arasındaki işbirliklerinin önemini göstermek açısından önemli bir deneyim olduğunu düşünüyoruz.

  • Son olarak sizin ‘aktivizm’ tanımınızı alabilir miyiz?

Bizce aktivizm, görmek istediğin “değişim” için mücadele etmektir. Hatalı, eksik, kusurlu, yanlış uygulamaları sadece eleştirmek değil, “doğrunun” ne olduğunu “göstermek”, “doğru olanı yapmak” ya da “anlatmaktır”.

Başvurucuların dikkatine: Destek kalemleri güncelleniyor
Sivil Düşün destekleriyle yapabileceğiniz harcamalar 1 Nisan itibariyle güncelleniyor.

Detaylar için tıklayın.

Skip to content