İlham Dozu | İyi beslenme ve umut edebilme hakkı için yemek kaynatanlar: World Central Kitchen

İspanyol Şef Jose Andres’in bir gün evde eşiyle yaptığı günlük bir sohbetin sonucu olarak ortaya çıkan ve dünyanın felaket yaşayan bölgelerini sıcak, taze, temiz gıdayla buluşturan topluluğu World Central Kitchen (WCK) ile tanışın. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok etkilenen illerden Hatay’da da mutfak kuran WCK topluluğu, açlıktan uzak yaşamak ve iyi beslenmenin evrensel bir insan hakkı olduğuna inanarak çalışıyor.

neden bir aradalar?

Gıda, bir felaketten sonra topluluk duygumuzu yeniden inşa etmenin en hızlı yoludur, diyor Jose Andres. Kendisi dünyaca ünlü bir şef ve WCK’nın hikayesinden de anlayacağınız üzere gıdayı, günlük bir ihtiyaç ya da zevk unsuru olmanın çok ötesinde bir anlayışla, açlıkla mücadele ederek hayatları bir araya getirmenin bir aracı olarak ele alıp hepimize ilham oluyor. WCK topluluğu, birlikte yemek pişirmek ve yemek yemenin bizi insan yapan şey olduğunu hatırlayarak bir araya gelmiş. Jose ve eşi Patricia bir gün evde sohbet ederken, gıdaya ihtiyacı olan insanlara yiyecek değil de aşçılar gönderilse ne olur, diye sormuşlar birbirlerine ve yolculuk böylece başlamış. Jose kendisi ve arkadaşlarını, 2010 yılında Haiti’yi harap eden büyük bir depremin ardından bir kampta yerinden edilmiş Haitililerle birlikte yemek pişirirken bulmuş. Burada, siyah fasulyeyi onların istediği şekilde pişirmeyi de öğrenmiş: Püre haline getirilmiş halde ve kremamsı bir sosun içinde eleyerek… J Bir yere gıda taşımanın, sadece açlığı önlemeye hizmet etmediğini, Haiti’de kurdukları bağlar sayesinde fark etmeye başlamış ekip. Karanlık bir anda, bir yerlerde birilerinin sizi önemsediğini bilmenin, umutlanmak için çok iyi bir gerekçe sunduğunu anlamışlar. Maria Kasırgası Porto Riko’yu yerle bir ettikten sonra bir adayı beslemişler. Covid-19 salgınıyla mücadele eden on milyonlara ulaşmışlar. Beyrut’u harap eden patlama sırasında, Avustralya’da orman yangınları çıktığında, bir İspanyol adasındaki yanardağ patlamasında ya da Teksas’ta binlerce sığınmacı kasırganın bitmesini beklerken, oradalarmış. Türkçeye, dünyanın merkezî mutfağı olarak çevrilebilen WCK, kaynağını iklim krizinden alan, bir doğal afet ya da toplumsal vaka biçiminde ortaya çıkan hadiselerin ardından hızla organize olarak kriz anlarındaki en önemli ihtiyaçlardan biri olan gıda için somut çözümler sunuyor.

nasıl bir topluluk?

Topluluk ilk aşamada felaketlerin yaşandığı bölgedeki kuruluşlarla ortaklıklar kuruyor ve yerel restoranlar, yemek kamyonları veya acil durum mutfaklarından oluşan bir ağı harekete geçiriyor. Örneğin Türkiye’deki Şubat depremleri sırasında, önce her ilde organize olmuş ve anlaştıkları firmalar aracılığıyla bölgeye Adana kebap, hamburger, sucuk ekmek pişirilebilecek mobil mutfaklar getirtmişler. İkinci aşamada yani 18 Şubat itibarıyla ise kendi mutfaklarını kurarak köylere yemek ulaştırmaya başlamışlar. Depremden sonraki günlerde bölgedeki onbinlerce insan WCK’nın sıcak, besleyici ve taze yemeklerinin tadına bakmış. Bugüne kadar, dünyanın dört bir yanındaki insanlar 300 milyondan fazla menu üreten topluluk, iklim krizinden etkilenenleri desteklemek üzere, on yıl içinde 1 milyar dolara ulaşma taahhüdü koydukları ve bağış kabul ettikleri bir fon da başlatmış. Topluluğu nasıl destekleyebileceğinizi keşfedin.

*Görseller, WCK web sitesinden alınmıştır. 

Skip to content