Sanat Tarihi Araştırmaları Derneği, Gençlik ve Spor Bakanlığıyla birlikte yürüttüğü, liseli gençlere yönelik bir kitap projesi olan “İstanbul’un Sanat Tarihini Liseli Gençler Yazıyor” projesini başvuruya açtı. Fark edilmeyen sanat eserlerinin tarihini gençlerin kaleme alacağı projenin, Sanat Tarihi Araştırmaları Derneği tarafından yapılan duyurusu aşağıdadır:
Not: Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı, yalnızca duyurunun yaygınlaşmasına destek olmaktadır. Sorularınız için lütfen sanattarihiarastirmalari.com adresinden dernek ile iletişime geçiniz.
“Sanat Tarihi Araştırmaları Derneği, “İstanbul’un Sanat Tarihini Liseli Gençler Yazıyor” Projesiyle Kalemine Güvenen Genç Yazarları Arıyor!”
“Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle, Sanat Tarihi Araştırmaları Derneği tarafından yürütülen, “İstanbul’un Sanat Tarihini Liseli Gençler Yazıyor” projesi, her gün önünden geçilen ama fark edilmeyen sanat eserlerini liseli gençlerin kaleme alıp yer alacağı bir kitap projesi. Liseli öğrencilerin; yaşadıkları semte başka bir gözle bakıp etrafındaki sanat eserlerini fark etmeleri hedeflenen projede, öğrencilerin yazıları ve fotoğraflarıyla her gün önünden geçtikleri veya şimdiye kadar hiç geçmedikleri sokaklardaki tarihi eserleri, kompozisyon yazarak anlatmaları isteniyor. Sanat, sanat tarihi ve tarihi yapılara olan farkındalığı arttırmak için hayata geçirilen proje kapsamında 75 liseli öğrencinin yazdığı kompozisyon kitaplaştırılacak.
Son başvuru tarihi 30 Mart 2019
Proje Kompozisyon Konusuna Dahil Olan Başlıklar
Taşınamaz Kültür Varlıkları
(Yazılı, resimli ve kabartmalı kayalar, ören yerleri, kale, hisar, sur, tarihi kışla, tabya ve istihkamlar, harabeler, kervansaraylar, han, hamam ve medreseler; kümbet, türbe ve kitabeler, köprüler, su kemerleri, su yolları, sarnıç ve kuyular; tarihi yol kalıntıları, mesafe taşları, eski sınırları belirten delikli taşlar, dikili taşlar; sunaklar, tersaneler, rıhtımlar; tarihi saraylar, köşkler, evler, yalılar ve konaklar; camiler, mescitler, musallalar, namazgahlar; çeşme ve sebiller; imarethane, darphane, şifahane, tekke ve zaviyeler; mezarlıklar, hazireler, arastalar, bedestenler, kapalı çarşılar, sandukalar, sinagoglar, bazilikalar, kiliseler, manastırlar; külliyeler, eski anıt ve duvar kalıntıları; freskler, kabartmalar, mozaikler… vb)
Üretimin devam ettiği sanat ve zanaat atölye ve mekanları
Geleneksel sanatlar ve zanaatlar alanında hala üretime devam eden atölye ve mekanlar, çağdaş ve modern sanat üretimi yapan atölye ve mekanlar
Proje Kimler Başvuru Yapabilir?
İstanbul’da ikamet eden, İstanbul’da lise eğitimine devam eden tüm öğrenciler.
Proje Katılmak İçin Yapmanız Gerekenler
- Kompozisyon konularına dahil olan kültür mirasını belirle,
- www.sanattarihiarastirmalari.com adresinden ön başvuru formunu doldur.
- Anlatımını yapacağın kültür mirasını araştır..
(Kim yaptırmış? Neden yaptırmış? Hangi dönemde yapılmış? Bir hikayesi var mı? Farklı malzemeler kullanılmış mı? Hangi amaçlar için kullanılmış/kullanılıyor? Restorasyon yapılmış mı? gibi benzer sorulara cevap arayarak araştırmanızı yapın. Sorular örnektir. Kendi araştırma yöntemlerinizi kullanabilirsiniz.) - Anlatımını yapacağın kültür mirasına kendi hikayeni katarak anlat, (örnek kompozisyon metinlerini inceleyebilirsiniz) Metniniz en az 500 kelime en fazla 800 kelime aralığında olmalıdır.
- Kompozisyonunda bahsi geçen yerin fotoğrafını çek.( Baskıya uygun yüksek çözünürlüklü fotoğraf olmalıdır.)
- Gönüllülük esasına dayanan projede yer alabilmek için veli muvafakatı ve izninizin olduğunu belirten yazıyı hazırla. (Örnek yazıyı şartnamenin sonunda görebilirsiniz.EK-1)
- Adını, soyadını, yaşını, telefon numaranı, adresini, okulunun adını yazarak veli iznin, kompozisyonun ve fotoğrafın ile birlikte mail konusuna STA-GPDP yazarak 30 Mart 2019 tarihine kadar sanattarihiarastirmalari@gmail.com adresine gönder.