Pazartesi Motivasyonu: Dayanışma İnsanları

Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelerek tamamen gönüllülük esasına dayalı çalışanların oluşturduğu toplulukla tanışın. Burada herkes farklı kültür ve uzmanlıklara sahip.

Bu gençlik grubu Kahramanmaraş Depremlerinin ikinci günü olan 7 Şubat 2023’te, Adıyaman’da insani yardım çalışmaları için kendiliğinden bir araya geldi. Zamanla güçlendiler ve beraberlikleri Dayanışma İnsanları Derneğine evrildi. Önceliklli hedefleri afetlere karşı dayanıklı bir sivil toplumu örgütü olmaktı, böylece kapasitelerine geliştirmeye odaklandılar. Sivil Düşün’den aldıkları ilk destek bu hedeflerine hitap ediyordu; başlarken görünürlüklerini güçlendirmekle ilgilendiler. Sonrasında çalışmalarını gençlik ve kalkınma alanlarında iyice yoğunlaştırarak yollarına devam ettiler. Evet işleri insani yardım fakat bunu hakları merkeze alan bir bakışla hayata geçiriyorlar.

Depremlerden yoğun biçimde etkilenen Adıyaman, geçen bir yılın ardından akut dönem ihtiyaçlarını nispeten giderdi fakat asıl yolculuk yeni başladı: Kent yeniden yapılanma sürecinde. İmardan ekonomiye, sosyal yapıdan kültürel açılıma şehir için tüm planlamaların uygulanabilir ve kalıcı olabilmesi için çok paydaşlı ve sivil katılımın gözetildiği bir yöntemin uygulanması olmazsa olmaz, diyor ekipten bir gönüllü.

Dayanışma İnsanlarına göre, sürecin kapsayıcı biçimde yürütülmesi, şehrin kaderini belirleyebilecek önemde. Gençlerin, kapsayıcılık ve çok paydaşlı ilerleme noktasında Türkiye’de genellikle seçim dönemlerinde hatırlandıklarını söylüyorlar. Onların, mevcut anın sahibi olarak görülmediği, geçiş sürecinde, geleceğe hazırlık döneminin bir öğesi olarak anıldığına dair tespitleri var. Bu yüzden taleplerinin de mevcut anın içinde değerlendirilmediğini, sürekli olarak ötelenip görmezden gelindiğini ifade ediyorlar.

Adıyaman’da yaşananları, Türkiye’deki gençlik mitinin kristalize olmuş örneği olarak gösteriyorlar. Şehirde her konuda depremden acı dersler çıkarıldığı gibi gençlik katılımı ve gençlerin ihtiyaçları noktasında da dersler çıkartılması gerektiğini düşünmeleri bundan.

Topluluk, saha araştırmaları yürüterek çocuk ve gençlerin eğitim, ekonomik durum gibi çeşitli alanlardaki ihtiyaçlarının fotoğrafını çekiyor. Daha sonra bu araştırmaları hem kendileri hem diğer kurumlar için savunuculuk aracı olarak kullanıyorlar. Sivil Düşün ekibe bu çalışmalarında da eşlikçi oldu; ekip aldığı destekle, Adıyaman gençlerinin ihtiyaçlarını ortaya koydukları araştırma raporunun özellikle politika yapıcılar nezdinde etki yaratabilmesi için kampanya yürüttü.

Dayanışma İnsanlarını bir araya getiren orijinal motivasyon dayanışmanın kendisiydi, bu yüzden topluluk çalışmalarını zaman içinde evriltse de bir şey hiç değişmedi: Birbirinin yanında olmak beraberliklerinin en vazgeçilmezi.

Onlarla yakından tanışmak istersen burada ve şuradalar. 

Skip to content