Merhaba, Artıyeşiliz ekibi olarak Çevre Gününü kutladığımız bu hafta mikrofon bizde!
Bizler, kişisel hayatlarında ve yaşadıkları yerde, Eskişehir’de, bir dönüşüm yolu/ yolculuğu arayan bireyleriz. Bir araya geldiğimizde nelerin dönüşümüne katkı sunabileceğimiz, kimlerle ortaklık kurup iyi olanı besleyebileceğimiz bizi dahi şaşırtacak boyutlara evrildi. Artıyeşiliz olma yolculuğumuz Nisan 2022’de net olarak başladı. Hepimizin bu yolculuğa çıkma dürtüleri çeşitli olsa da ortaklıklara dayanıyordu: Doğaya dair güçlü bağlar ve empatiler kurmak; onarıcı adımlar atmak; ekolojik kaygıların peşinden gitmek, sesini duyurmayı, etkileşime geçmeyi istemek ve dahası…
Tüm bunlar, gerçekleştirdiğimiz her çalışmada bir araya geldiğimiz ve içerde bir yerlere dokunduğumuzu hissettiğimiz yoldaşlarımızla/ katılımcılarımızla birlikte her seferinde daha da zenginleşti. Henüz bir adımız yokken dahi bizi ilerlemeye, gayret etmeye, umut etmeye iten şeyler var. Bunlar kaynağını etkileşimin, bağın ve doğa ile birlikte birbirimize de ihtimam gösterme ihtiyacından alıyor.
Şimdi geldiğimiz noktada yerelimizde doğa ve ona uyumlu tutumlar geliştirilebilmesi adına çıktığımız yolculuğumuzda; Haziran 2023’te topluluk kuluçkası programı ile tanıştığımız Sivil Düşün sayesinde deneyimlemeye, kendimizi geliştirmeye, yeni alternatiflerle tanışmaya ve harekete geçebilmeye dair çok daha somut adımlar atabilir hale geldik. Deneyimlemeye, öğrenmeye ve adım atmaya devam ediyoruz.
Sivil Düşün’ün desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Yeni Nesil Doğa Akademisi çalışmamızla birbirinden kıymetli gençlere doğa, onarım ve deneyim odağında dokunabilme fırsatı bulduk. Bu işin ilk izlerini tasarlayışımız dün gibi aklımızda. 2023’ün Ağustos ayında Eskişehir’deki Kanlı Kavak Parkı’nda Porsuk Çayı’nın kenarındaki çimlerde uzanmış ağaç dallarının objektifimizi kapladığı gökyüzüne bakarken zihnimizde olan fikirleri paylaşmaya başladık. Doğanın temelinde olduğu, yoğun etkileşimli, çok disiplinli (multidisipliner) bir şekilde iklim ve ilişkili konuları ele alabileceğimiz bir çalışma gerçekleştirmek istiyorduk. Önümüze not alabileceğimiz bir tablet açtık ve detaylarını taslak olarak yazmaya, hayal etmeye başladık. Gerçekleştirmeyi istediğimiz bir dolu hayal vardı. Temelde neyle ve nasıl başlamamız gerektiği konusunda uzun uzun düşündük. İlk adımı atma zorluğunu o gün yaşadık.
Şimdi bir sene öncesindeki düşüncelerimize baktığımızda Artıyeşiliz yerelde, doğa ve iklime dair geniş perspektifte ilk bu anlamdaki büyük çalışmasını gerçekleştirmiş oldu, diyebiliyoruz. Yeni Nesil Doğa Akademisinin bileşenleriyle topluluk olmayı deneyimleyerek, bir etkileşim ortamı sağladık ve hem kendimize hem de etkileşim halinde olduğumuz çevremize güçlü bir ekolojik bakış açısı bıraktık.
Bu çalışma sayesinde Sivil Düşün ailesi (program mentorumuz, sistem destek mentorumuz, uzmanlarımız ve diğer destekçilerimiz) ile yakından tanıştık ve çalıştık. Çalışmanın tasarlanmasından, gerçekleştirilmesi ve sonlandırılmasına kadar bireysel anlamda da zenginleştiğimizi gözlemledik. Aslında topluluk kuluçkasında edinimlerimizi hayata geçirdiğimiz bir çalışma alanı gibiydi, pek çok duyguyu bir arada deneyimledik.
Sivil Düşün ile yolculuğumuzun köşe taşları
Yeni Nesil Doğa Akademisi programımızı destekleyen herkese çok teşekkür ederiz. Sivil Düşün’ün yardımlarıyla projemizi başarıyla tamamlayabildik.
Yeni Nesil Doğa Akademisi, araştırma ve geliştirme sürecinden programın sonuna kadar bizi çok heyecanlandırdı. Fikirlerimizi hayata geçirmek, bu süreçte sürekli öğrenmek, yenilikçi fikirler üretmek, gerekli kaynaklara ulaşmak ve her zaman bir adım ileri gidebilmek heyecan verici ve tatmin ediciydi. Program süresince öğrenme ve gelişme fırsatlarımız büyük ölçüde arttı ve bu durum gelecekteki çalışmalarımızda bize yol gösterici oldu.
Yeni Nesil Doğa Akademisinin en büyük başarılarından biri, belki de en önemlisi, katılımcılara sağladığı katkılar oldu. Elde ettiğimiz çıktılar sadece Artıyeşiliz için değil, programa katılan herkes için olumlu sonuçlar ve etkiler yarattı. Tasarladığımız program ve sunduğumuz interaktif etkinlikler, uzman kişilerin katılımcılarla etkileşimi, katılımcıların çevre/doğa/ekoloji konularında kapsamlı bilgiler edinmesini sağladı ve bu bilgileri hem günlük yaşamlarında hem de toplumsal yaşamlarında uygulamalarına yardımcı oldu. Sunduğumuz alternatif öğrenme biçimi, katılımcıların dönüştürme kapasitesini artırdı. İnsanlara geniş bir bakış açısı kazandırmak, onlara destek olmak ve hayatlarına dokunabilmek bizi çok mutlu etti. Bu hislerimiz, daha fazlasını başarma konusunda da önemli bir motivasyon kaynağı oldu.
Süreç boyunca karşılaştığımız zorluklar, farklı deneyimlerin kapılarını açtı. En önemlisi, dayanışma içinde bu zorlukların üstesinden gelmeye çalışmak, ekibimizi güçlendirdi ve problem çözme yeteneğimizi geliştirdi. Kazandığımız bu deneyimler ve geliştirdiğimiz güçlü bağlar, ekibimize hem kişisel hem de profesyonel olarak büyük katkılar sağladı.
Yeni Nesil Doğa Akademisinin somut başarılarını uzun vadede daha fazla görmeyi umuyoruz. Ancak bu süreçte elde ettiğimiz deneyimlerin ve başarıların sadece bugünle sınırlı kalmadığını, daha adil ve yaşanabilir bir geleceği inşa etme konusunda bize ilham ve cesaret verdiğini söyleyebiliriz.
Nelerle karşılaştık?
Her çalışmada olabileceği gibi bizde çalışmamızı sürdürürken birkaç sorunla karşılaştık. Bu sorunlar ile başa çıkabilmek bize birçok şey öğretti. Sanırım en büyük sorunumuzdan hatta krizimizden kısaca bahsedebiliriz;
Yaşadığımız en büyük kriz ilk gün bir eğitmenimizin sağlık sebebi ile gelememesinden kaynaklanan eğitmen boşluğunu doldurmaya çalışmamızdı. Bizler için çok zorlu bir durumdu çünkü son gün gelmeyeceğinden haber almıştık. Gelecek olan katılımcılarımıza bu durumu nasıl açıklayacağımız ve eğitmenimizin yerini nasıl dolduracağımız konusunda karar vermek için çok kısıtlı bir zaman vardı. Ekip olarak ilk çalışmamızdı ve iptal etmek bizim için kesinlikle bir seçenek değildi. Kısa bir toplantı ve planlama ile üstesinden gelebildik ve o günü çok güzel bir şekilde kapattık. Sanırım biz kriz ve kaos ortamlarını seviyoruz. Kulağa biraz garip gelse de en çok böyle ortamlarda beraber hareket etmenin, destek olabilmenin kıymeti anlaşılıyor. Bu gibi ortamların eğitici öğretici yanımızı daha çok arttırdığını hissediyoruz.
Her çalışmada zorluklar oluyor önemli olanın sakin kalıp çözüm odaklı yaklaşım sergileyerek birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde kalabilmek olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Ekip olarak kalabilmek bu süreçlerde daha kıymetli oluyor.