Söz Devri | Düşünme Karavanı

Ben,

Biz olduğumuz zaman benim.

Merhaba, Düşünme Karavanı hayaldaşları! Elif ve Kesra olarak sizlere Çocuklar için Felsefe pedagojisinden, topluluğumuzdan ve Sivil Düşün’ün bize katkılarından bahsetmek isteriz.

Çocuklar için Felsefe (Philosophy for Children), 1970’li yıllarda Amerikalı filozof Matthew Lipman’ın çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkmış bir pedagojidir. Eleştirel, yaratıcı, özenli ve iş birliğine dayalı düşünme becerileri üzerine kurulmuş olan pedagojide Soruşturma Topluluğu Modeli’ne göre sınıf ortamı; katılımcılarının bilgiyi biçimlendirdiği, soruşturduğu, süzgeçten geçirdiği bir topluluk olarak düşünülür. Toplulukla birlikte düşünmeye, soruşturmaya alan açan pedagojinin kazanımları milli eğitimin hedef/vizyonu ile çokça ortaklaşır.

Bizler de sınıf öğretmeni olarak kendi sınıflarımızla başladığımız Çocuklar için Felsefe (P4C) yolculuğuna gençleri, öğretmenleri, eğitim paydaşlarını, ebeveynleri ve farklı meslek gruplarındaki insanları dahil etmemiz gerektiğine inanarak 2020 yılında Düşünme Karavanı platformunu kurduk. Çocuklar İçin Felsefe (P4C) pedagojisi ile edindiğimiz bilgi, beceri ve deneyimi topluluklarla paylaşmayı hedefledik. Bu hedef doğrultusunda ’P4C Başlangıç Eğitimi ve Derinleşme Eğitimi adı altında iki aşamalı eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimleri tamamlayanlardan oluşan bir topluluğumuz da var. Başlangıç ve derinleşme eğitimlerini tamamlayan kişiler topluluğun rızası ile aramıza katılıyor ve kolaylaştırıcı rolünü üstleniyor. Kendilerine Ubuntu adını seçen ve 35 kişiden oluşan topluluğumuz Türkiye’de örnek olacak bir dayanışma içinde birbirlerine mentörlük yaparak yola devam ediyor.

Böyle başladık…

Ben, biz olduğumuz zaman benim felsefesiyle kurulan Ubuntu topluluğu, salgın döneminde online olarak bir arayaa geldi. Ülkenin dört bir yanından ve yurt dışından katılımcılarımız var. Çoğunluğumuz farklı branşlarda öğretmenleriz, bununla birlikte, sivil toplum örgütü çalışanları gibi farklı meslek gruplarından katılımcılarımız ve eğitimlere çocuğu için dahil olan, yolculuğu kendim için felsefe anlayışına dönüşen ebeveynler de bizimle.

Biricik Ubuntu hikayemizin temelinde, birlikte düşünmekten aldığımız keyif, ilham ve toplulukla büyüme ve gelişme yatıyor. Karşılıklı olarak birbirimize ve topluluğumuza duyduğumuz güven, topluluk olma çabamızın bir ürünü.

Düşünme Karavanı Ubuntu topluluğumuzla birlikte ilk günden itibaren fırsat eşitliğine sahip olmayan bireylerle nasıl bir araya geliriz ve düşünme becerilerini gündelik yaşam pratikleri içinde nasıl geliştirebiliriz sorusundan yola çıkarak hedefler belirledik. Bu hedefleri gerçekleştirmek için eğitim paydaşlarına ulaşmaya çalıştık. Milli Eğitim Bakanlığı ile proje ve eğitimler üzerinden iş birliği yaptık. Tükiye’de Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altında öğretmenler için açılan ücretsiz P4C kursları, Elif ve Kesra’nın yazdığı eğitim programları sayesinde düzenlenebiliyor. Ayrıca KODA, İstanbul Öğretmen Akademileri ve ÖRAV ile iş birliği yaparak öğretmenlere seminer, webinar ve başlangıç eğitimleri verdik. Tarlabaşı Toplum Merkezi çocukları ile sekiz haftalık düşünme çemberleri kurduk. Düşünme Karavanı Çocuk-Ebeveyn Yaz Kampı düzenledik. EDK, Alternatif Eğitim Sempozyumu, GEEG gibi birçok konferans ve sempozyuma atölye çalışmalarımız ile destek sunduk. Ubuntu topluluğundan birçok kişi de çeşitli üniversite, yerel toplantılarda P4C bildirileri ve sunumları yaptı. Ücretsiz, online ve herkese açık yaptığımız P4C Pazar Buluşmaları’yla da pedagojinin yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Bunlarla birlikte iki yıl üzerine çalıştığımız Çocuklar için Felsefe ile tanışmak, uygulamak isteyen herkesin rahatça kullanabileceği Düşünme Karavanı Kitini ürettik. Alandan aldığımız ilham ve deneyimlerimizden yola çıkarak ürettiğimiz, çizimlerini illüstratörümüzle beraberce çalıştığımız özgün bir araç ortaya çıkardık. Bunlarla birlikte eğitim bilimleri alanında uluslararası hakemli dergi olan IJCAE’de makalemiz yayınladı ve Yeni Nesil Öğrenme Öğretme Yaklaşımları kitabına P4C başlığı altında yazarlar olarak destek verdik.

Ulaşmak isterseniz linkleri buraya bırakıyoruz.

Teacher Education With A Distance Education Model In The Period Of Pandemic: P4c Philosophy For Children

Yeni Nesil Öğrenme Öğretme Yaklaşımları

Tek başına iyiyiz, bir arada harikayız.

Bizler üç yıldır çevrimiçi buluşmalarla soruşturma çemberleri kurup, birlikte düşünüyoruz. Birlikte öğrenmekten, bir arada olmaktan ve dayanışma içerisinde birbirimizi duymaktan, görmekten, gözetmekten çok keyif alıyor, birbirimizden besleniyoruz. İşte bunları söyler ve yüz yüze daha hızlı, daha fazla üretebilmek için kavuşmak, sarılmak istiyoruz, derken Sivil Düşün’ün,  dünyalar topluluk kulukçası programı ile topluluklardan güç almak ve onlara güç aktarmak niyetiyle çağrıda bulunduğunu gördük. Biz de Düşünme Karavanı Ubuntu topluluğu olarak başvurumuzu  yaptık. Mart 2023’te sonuçlar açıklandı ve seçilen topluluklar arasındaydık. Eğitimler; birebir mentor görüşmeleri, yol planı çalışmaları, ekiplerin birbirinden ve uzman jüriden geri bildirim alma süreci ile Sivil Düşün topluluk desteği için başvuru iletme gibi içeriklerden oluşuyordu. Bu eğitimler topluluk olarak neye ihtiyacımız olduğunu keşfetmek, yapmak istediklerimize yönelik stratejik ve eylem planları hazırlamak, kaynak geliştirmek, finansal sürdürülebilirliğimizi oturtmak gibi birçok alanda ufuk açıcı oldu. Topluluğun güçlü yönleriyle birlikte geliştirilmesi gereken taraflarını fark ettik ve tanımladık. Topluluk olarak ilham almamızı ve topluluğun içinde bulunduğu durumu analiz etmemizi sağladı.

Eylül ayında kuluçka programının eğitimleri tamamlandıktan sonra Sivil Düşün topluluk desteğine hak kazandık. Salgından  bu yana online yapılan buluşmalar, eğitimler ve atölyelerin artık yüz yüze yapılacak bir kampa evrilmesi gerektiği konusunda hemfikir olduk. Yıllardır online bir topluluk olarak varlığını sürdüren Ubuntu için Ocak 2024’te yüz yüze, bağlantıyı yeniden güçlendirici ve planlamaların yapıldığı sarılmalı bir buluşma en sonunda gerçekleşti.

1.Ubuntu Üretim Kampı adını verdiğimiz bu buluşmayı gerçek kılan AB Sivil Düşün Programına ve program destek ekibine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Uzman ekipten Melih’e de kampımıza gelerek finansal sürdürülebilirlik konusunda destek verdiği için şükranlarımızı sunarız.

Ubuntu Üretim Kampı raporuna ulaşmak için tıklayın.

Böyle kavuştuk…

Bizler hikayemizi herkese açık sosyal medya hesaplarımızdan #dusunmekaravani ve #birliktedüşünelimmi etiketiyle paylaşıyoruz. Bizi instagramdan takip edin.

Kendi hikayemizi daha çok kişiye ulaştırmak için çektiğimiz bir videomuz da var. Videomuzu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Hikayemizi yüz yüze görüşmelerimizde ve online olarak katıldığımız platformlarda da anlatıyoruz. Topluluğumuzun ve P4C’nin tanınması, pedagojinin ulaşılabilir olması adına iş birliklerine açığız.

Hayallerimizden biri Düşünme Karavanı ile Türkiye’nin birçok yerine ulaşmak ve P4C çemberleri kurmak.

Birlikte düşündüğümüz ve soruşturduğumuz yolculuklarda buluşmak ümidiyle.

 

Skip to content