Söz Devri | Genç ve deneyimli gazeteciler branşlaşma için buluşuyor

Merhaba ben İzmirli gazeteci Eral Aytemiz. Çalışan Gazeteciler Gününü kutladığımız bu hafta sözü ekibimle birlikte biz devraldık.

Gazetecilik son elli yılda kendi içinde bölümlere ayrıldı. Ekonomi,enerji, otomotiv, turizm ve emlak sektörleri gazetecilikleri ortaya çıktı. Bunlara iklim ve gıda krizinin de etkileriyle son yıllarda tarım ve iklim gazeteciliği de eklendi. Bu çeşitlenme, hem haberlerin niteliğini artırıyor hem de kamuoyunun daha derinlemesine bilgi sahibi olmasını sağlıyor.

Branşlaşma, gazetecilerin belirli alanlarda uzmanlaşmalarını teşvik ediyor. Bir ekonomi muhabirinin piyasa dinamiklerini anlaması, bir çevre muhabirinin ise iklim değişikliği üzerine derin bilgiye sahip olması beklenir. Bu sayede, gazeteciler yalnızca yüzeysel bilgi veren değil, derinlemesine analizler sunan içerikler üretebiliyor. Karmaşık konular daha geniş bir kitle için anlaşılır hale geliyor. Bu da öyle veya böyle topumda bilinçlenmenin yükselmesine katkı sunuyor.

Tarım gazeteciliğinde uzmanlaşan bir gazeteci, yalnızca yerel haberleri aktarmakla kalmıyor, aynı zamanda uluslararası gelişmeleri de izleyerek daha geniş bir perspektif sunuyor. Yani  mesleki standartlar yükseliyor, haber kaynaklarının güvenilirliği artıyor. Bu da haberciliğin kalitesinin artmasına katkı sunan bir şey.

Peki biz branşlaşmaya nasıl katkı sunarız, diye düşünürken aklımıza buluşmalar organize etmek geldi. Alanında uzman gazetecilerle genç gazeteci adaylarını belli temalar altında bir araya getirsek, uzmanlaşmanın hem mesleğe hem de topluma olan katkılarını tartışsak… Uzmanlardan da meslek hayatlarında yaşadıkları deneyimleri dinlesek, dedik. Sivil Düşün’den bu buluşmaları organize etmek için destek aldık.

2023’te düzenlediğimiz Genç Gazeteciler için Tarım Gazeteciliği Buluşmasını, 2024’te Çevre ve İklim Haberciliği temasıyla yineledik.Gazetecilikte branşlaşmanın ne kadar önemli olduğunu biz kendi aramızda da her fırsatta konuşuyoruz. Bu buluşmalar işte bu konuşmaları çerçevelendirmeye yaradı. Uzmanlaşmanın sadece gazetecilerin mesleki gelişimine değil, toplumun doğru bilgiye erişmesine de nasıl katkı sağladığını tartıştık. Haber merkezlerinde ve yazı işlerinde daha verimli, sağlıklı bir çalışma ortamı kurmanın yolunun da uzmanlaşmadan geçtiğini hep birlikte gördük.

Günümüzde tarım, çevre ve iklim gibi konular artık sadece belli kesimlerin değil, hepimizin hayatını doğrudan etkiliyor. Bu konularda yapılan haberlerin farkındalık yaratmadaki gücü ve halk hareketlerinin kamuoyu oluşturmasında gazetecilerin oynadığı kritik rol de ortada. Deneyimli olanlarımız da yolculuğuna yeni başlayan gazeteciler de bu noktada hemfikir ancak beraberce konuşmak hepimizde farklı zihin kapıları açtı.

İşin en keyifli kısmı, buluşmaların atölye etabıydı. Üreticilerle ve iklim aktivistleriyle sahada birebir çalışma yaparak işin mutfağına girdik. Genç meslektaşlarımız iki gün boyunca aldıkları bilgileri alanda uygulayarak haber ürettiler. Sonunda aramızdan bazıları, tamam, ben tarım, çevre ve iklim konusunda branşlaşmaya karar verdim, dedi. Bu, bizim için en güzel sonuçlardan biriydi.

Bu çalışmayı hazırlarken biz de ekip arkadaşlarımla birlikte çok şey öğrendik ve gerçekten keyif aldık. Sivil Düşün’e verdikleri destek için gönülden teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle tüm meslektaşlarımın Çalışan Gazeteciler Gününü de kutluyorum. Uzmanlığa ve dolayısıyla haber alma hakkına güç verdiğimiz nice zamanlar görmek dileğiyle.

Skip to content