1. Anasayfa
  2. /
  3. Sivil Düşün Haberleri
  4. /
  5. Söz Devri | Yolcu...

Söz Devri | Yolcu Tiyatro ile Gomidas

Bu hafta sözü bizden devralan konuğumuz, Yolcu Tiyatro adına Ersin Umut Güler. Tiyatro yönetmeni ve oyuncu olan Ersin, sosyal meselelere değinen oyunları yeni estetik biçimler deneyerek sahnelemek üzerine çalışmayı seviyor. Ersin ve Yolcu ekibini Sivil Düşün ile buluşturan, ödüllü oyun Gomidas. Müzikolog, besteci ve koro şefi bir rahip olan Gomidas Vartabed’in hayatını konu alan Gomidas’ı Sivil Düşün’den aldıkları destekle ülkenin farklı şehirlerinde sergileyen ekip dikkatleri, gayrimüslim azınlıkların hakları ve bir arada yaşamın güzelliğine çekmeyi sürdürüyor.

Merhaba ben Ersin Umut Güler, bu haftanın söz devrinde, Yolcu Tiyatro olarak söz bizde. Yolcu’yu 2013’te kurduk ve o günden bu yana sahnelediğimiz hiçbir oyunu rastgele seçmedik; hepsinin, toplumu etkileyen meselelerle bir derdi vardı. Bazen ırkçılığa, bazen toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin gündelik tezahürlerine, bazen savaşın yıkıcılığına bazen ise ezen-ezilen ilişkisinin tutarsızlıklarına sahnede beden verdik.

Temalarımız bu çeşitlilikte seyrederken, oyunları estetik olarak ele alış biçimimize de her zaman yenilik ve farklılık taşımaya özendik. Daha doğrusu bunun için kaygılandık. Çünkü anlatıcılık tarzda, üslupta denemelere giriştikçe, seyircinin anlatılanla buluşma, ona nüfuz etme, onunla ilişki kurma olanaklarının çoğaldığını biliyoruz.

Bir hayalimiz vardı, salgın döneminde bunu gerçekleştirmek için enerji ve güç bulduk kendimizde.  Bu toprakların ilk etnomüzikoloğu olarak bilinen koro şefi ve din alimi Gomidas Vartabed’e, yüz yılı aşkın süre önce ayak bastığı Kumkapı’daki Surp Vortvots Vorodman Kilisesinde hayat vermek istiyorduk. Vartabed, Osmanlı döneminde Kütahya’da dünyaya gelmiş bir Ermeni sanatçıydı ve yaşamı trajik hikayelerle doluydu.

Ama biliyorsunuz, bazı çiçekler zor mevsimlerde de açıyor. Vartabed de bütün yıkıcılıklara rağmen, yapanlardan oldu ve hem Anadolu hem dünya kültürüne derin izler bıraktı. O, Türkiye coğrafyasına kültürel, ekonomik ve sosyal anlamda zenginlik katan gayrimüslim azınlıklardan biriydi ve görünür olmalıydı. Hikayesi görünür olmalıydı.

Hazırlık sürecinde, 40 kişilik kadroya sahip olan Lusavoriç Korosuyla beraber çalıştık; ekibin oyun boyunca Gomidas’ı canlandıran Fehmi Karaarslan’a eşliği bambaşka bir duygu yarattı. Bu duyguyu daha çok ve çeşitli bölgeden seyirci ile buluşturabilmeyi de önemsiyorduk. Ne yapsak diye araştırırken, Sivil Düşün desteklerine başvurduk.

Aldığımız ekipman ve görünürlük desteği sayesinde Gomidas, ilk gösterimden bu yana gerçekleşen toplam 39 temsilde farklı meslek gruplarından, etnik kimliklerden ve statülerden binlerce insana hikayesini anlatma şansı yakaladı.

Bu süreçte kurduğumuz bağlantılar sayesinde, sahne üstü ve arkasında çalışan 65 kişilik ekibimizden 47’siyle birlikte Gomidas’ı Yerevan’da iki kez sahneledik; söyleşiler gerçekleştirdik, farkındalık yaratacak kısa videolar hazırladık ve oyun metnini Türkçe dışında dillere çevirdik.

Bütün bu hareketlilik içinde oyunumuz dört farklı kurum jürisinden aldığı ödüllerle bizi iyice gururlandırdı. İkinci sezonda coşkumuzu da ikiye katladık. Gomidas’ın her yeni sahne günü, yeniden, yeni seyircilerin arasında dolaşarak yaşamla buluşmasına tanık olmak isteyenleri, oyunumuzu izleyerek bu coşkuya ortak olmaya bekliyoruz.

Başvurucuların dikkatine: Destek kalemleri güncelleniyor
Sivil Düşün destekleriyle yapabileceğiniz harcamalar 1 Nisan itibariyle güncelleniyor.

Detaylar için tıklayın.

Skip to content