Dünya tek evimiz, ama misafir sayılırız. en aşina olduğumuz yerler bile, iklim değişikliği başta olmak üzere pek çok yapısal sorun sebebiyle, bir günde değişebiliyor.
Yer Fiji. Yükselen deniz suyu nedeniyle pek çok köyün taşınması gerekiyor. Planlamalar başlıyor, yeni köyler kuruluyor. İnsanlar taşınıyor ancak kimileri için yeni köyler eskisine pek de benzemiyor.
Planlama sürecinde yer alanlar değil, yer almayanlar yeni köylerin kaderini belirliyor. kadınların yeterli katılımı sağlanmadığı için:
– Yeni evlerde mutfak yapılmıyor
– Kadınların kullandığı ortak dükkan yapılmıyor
Vunidogoloa Köyü ise kıyıdan yaklaşık 2 km. içeri taşınıyor. Ancak yeni köyden kıyıya yürümek yaşlılar için çok zor. Bu yüzden hem geçim kaynakları hem de kıyıyla kurulan gündelik bağ zayıflıyor.
Köylerimiz, mahallelerimiz, şehirlerimiz değişebilir. Bu değişimde bizim ihtiyaçlarımız karşılanıyor mu? yaşadığımız yerleri etkileyen kararlarda biz neredeyiz?