Sivil Düşün ve sivil toplumdan aylık faydalı haberler | ocak 23

Sivil Düşün ocak bülteni yayında!

ABONE OL, HABERDAR KAL

 

 


Üste sivil düşün'den haberler yazıyor. Altında balon ve 10 yıla neler sığar? yazıyor. Görselin ana mesajında ise şunlar yazıyor: Avrupa Birliği’nin Türkiye’de sivil toplumu yönelik destek programlarının en önemlilerinden biri olan Sivil Düşün, 2022 biterken 10. yaşını geride bıraktı. Siz de yolu Sivil Düşün ile kesişenlerdenseniz, 10. yıl duvarına mesajınızı bırakabilir, her gün daha çok büyüyüp güçlenen topluluğumuzun sesine renk ve can katabilirsiniz. En altta ise duvara mesaj bırak yazısıyla birlikte kalem ikonu yer alıyor.
Sağda başlık olarak haberler yazıyor. Solda dünyalar logosu yer alıyor. Görselin ana metninde ise şu mesajlar yazıyor: Hakları yaşatmak için heyecanla çalıştığımız; ilhamı, yaratıcı düşünce ve yenilikçi girişimi büyüttüğümüz bir 2022 geçirdik. Sivil Düşün desteklerini yeni çalışma sahipleri ile buluştururken bir yandan da dünyada neler olup bittiğini yakın takipteydik. 2021’de yükselişe geçen topluluk akımının bizi önüne katmak üzere olduğunu fark etmiş ve başımızı ellerimizin arasına alıp düşünmeye başlamıştık. Daha dayanıklı ve üretken topluluklar oluşturmak mümkün müydü ve neyi, nasıl değiştirebilirdi? Hem dünya hem de Türkiye’den can yakıcı haberler peşi sıra geliyordu; yangınlar, büyük hava olayları, afetler, yoksulluk ve eşitsizliği derinleştiren gelişmeler… Topluluklar halinde hareket etmek, hepimizi bir şekilde etkileyen bu ortak sorunların seyrine yön vermede etkili olabilir miydi?

Sağ üstte haberler yer alıyor. Haberler yazısının altında etkinlikten 4 konuşmacının olduğu fotoğraf yer alıyor. Fotoğrafın yanında "Festivale gittik sivil toplumu başarı hikayeleriyle buluşturduk!" başlığı altında Senenin ikinci yarısında bizi bir araya getiren ilk vesile; STGM’nin beşincisini düzenlediği Sivil Sesler Festivaliydi. #kendidünyalarınıkuranlar atölyesinde, usta Radyocu Ege Kayacan’ın, hakları güçlendirmek yolunda çalışan topluluklarla yaptığı samimi söyleşiyi izledik, ilham aldık, yazıyor



Sağ üstte haberler yazıyor. Haberler yazsının altında VikiMaraton logosu yer alıyor. Yanda sırasıyla şunlar yazıyor: dilde varsa hayatta da var dedik VikiMaratonda toplulukları var ettik! Derdimiz daha çok insanın topluluk olmanın gücünü keşfetmesiydi. Farklı bakış açıları olsa da sonunda aynı yerde buluşacağımızı biliyorduk. Dilde karşılığı olmayan şeylerin hayatta varlık sahası bulamayacağı sloganını benimsedik ve bir VikiMaraton düzenledik. 60’ın üzerinde Maraton katılımcısı, bir ay boyunca gruplar halinde çalışarak, dünyanın en çok başvurulan dijital ansiklopedisi Vikipedi’nin Türkçe sayfalarında yayınlanmak üzere topluluk olma ve oluşturmayla ilişkili onlarca içeriğin geliştirilmesine katkı sundu. Toplulukların öncelikle dilde yaşatılması ve böylelikle hayatın içinde canlı, üretken, kararlı yapılar olarak var olabilmesi için bir başlangıç yaptık. vikimaratonu keşfet toplulukla ilişkili bilgileri zenginleştirmeye katkı sun. #adıylayaşasın
Sağ üstte haberler yazıyor. Onun altında mentorların olduğu fotoğraf yazıyor ve fotoğrafın üstünde "kuluçka başlıyor" yazıyor. Aşağıdaki metinde ise sırasıyla şu ifadeler yer alıyor: toplulukları yaşatma ve geliştirme programı için geri saymaya başladık. Temmuz 2022’de çıktığımız dünyalar. yolculuğunda altıncı ayımızı deneyimliyoruz. Tüm bu zaman boyunca paylaştığımız her şey, topluluk olmanın ne kadar gerçek bir ihtiyaca karşılık geldiğini bir kez daha ortaya çıkardı. Bu noktada artık, bu işi nasıl daha iyi yapabileceğimizi sormayı bırakıp, cevaplar üretmenin zamanı gelmişti. topluluk kuluçkası böyle ortaya çıktı. Evet, seyahatimizin en çok güç aktardığımız durağına giriş yapmak üzereyiz. Bu, topluluklarla birlikte güçlenmek ve dönüştürmek isteyenlere özel bir programdı. Kuluçka; topluluk kurma, büyütme, topluluk bakış açısı geliştirme hevesi ve niyeti olanlara Şubat-Temmuz 2023 arasında 360 derecelik bir hazırlanma-geliştirme-gerçekleştirme deneyimi sunacaktı. topluluk kuluçkasına başvurular 17 Ocak itibarıyla kapandı. Programa, en az üç kişilik ekipleriyle başvuru ileten gruplar, katılımcı olmaları durumunda, eğitim ve kılavuzluğun yanı sıra çalışmalarını Sivil Düşün desteğiyle hayata geçirme şansı da yakalayacaklar. Havadislerimizi bitirirken, kuluçka başlamadan evvel müstakbel katılımcılarımıza kılavuzluk verecek mentorlarımızla İzmir, Şirince’de yaptığımız buluşmamızı da anmak istiyoruz. Bu buluşmada topluluk olmak üzerine bolca konuşup tartıştık; kuluçka için son hazırlıklarımızı gözden geçirdik. Birlikte, hem zihinlerimiz, hem ruhlarımızın yükseldiği birkaç gün deneyimledik. Geriye, kış güneşinde azıcık kavrulmuş bu harika anılar ve birlikte yapacağımız başlangıçların tatlı heyecanı kaldı. Çok yakında coşkuyu büyütmek üzere!

Solda belgeselin afişi yer alıyor. Yanında 1- Dağ keçilerini yollayan belgesel başlığının altında şu yazıyor: Özkan Ulucan ve Sevim Kahraman, Aleviler için kutsal sayılan dağ keçilerinin Dersim’de giderek yükselen sayılarda avlanmaları meselesini ortaya koyduğu bir belgesel üretti. 35 dakikalık Dağ Keçileri Yaşasın! Belgeseli, konuya hem doğal yaşam hem de dini-kültürel perspektiften yaklaşıyor.

Sağda afişten kadın ikonlarının yer aldığı bir kısım yer alıyor. Solda 2- kripto piyasasında eşitliği sorgulayan etkinlik başlığının altında şunlar yazıyor: Bilim ve mühendislik alanlarında kadınların istihdamının önemine vurgu yapan CryptoFemale ve Youth-Agenda oluşumları, Blockchain Ekosisteminde Kadın Olmak isimli bir etkinlik düzenliyor. 21 Ocak’ta İstanbul’da hayata geçecek buluşma, büyüyen kripto pazarında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın imkanları üzerine farklı başlıklarda konuşmalar yapacak tanınmış kişi ve ekiplere ev sahipliği yapacak.

Solda filmden bir kare yer alıyor. Sağda 3- Uluslararası festivalde görücüye çıkan film başlığı altında şu yazıyor: Ramazan Kılıç’ın Sivil Düşün destekli son film Tarihte Yaşanmış Olaylar, kısa filmin kalesi sayılan Clermont-Ferrand Festivalinde 26 Ocak- 4 Şubat arasında dünya prömiyerini yaparak ilk kez seyirciyle buluşuyor. Dokuz bine yakın başvuru arasından sadece 78 filmin kabul edildiği uluslararası yarışmada Türkiye’den seçilen tek eser olan film, annesi ve dilsiz babaannesi ile Doğu’da bir köyde yaşayan 10 yaşındaki Şêvin’i odağına alıyor.

    











[/ux_html]
Skip to content