1. Anasayfa
  2. /
  3. Kampanyalar
  4. /
  5. Sivil Düşün #İklimİçin kampanyası...

Sivil Düşün #İklimİçin kampanyası sona erdi

Sivil Düşün, AB Türkiye Delegasyonu’nun ‘İklim Eylem Haftası’ kapsamında düzenlediği kampanyası ile #İklimİçin ne yapılabilir sorusuna cevap aradı…

Fosil yakıtları yaygın kullanan enerji ve gıda sektöründe ne gibi düzenlemeler var? Ne gibi düzenlemeler gerekiyor? Yenilenebilir enerji konusunda ne noktadayız? Düşün karbonlu ekonomiye ve yaşam tarzına nasıl geçiş yapabiliriz? Ormansızlaşma iklim değişikliğini nasıl etkiliyor? Endüstriyel ve günlük hayata yönelik atık yönetimi nasıl olmalı? Çevre dostu barınma ne demek? Sıfır atık kavramı nedir? Sivil toplum iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik ne tip çalışmalar yapıyor?

2012 yılından beri “çevre ve ekolojik haklar”alanlarında çalışan sivil toplum örgütü ve aktivistlerin çalışmalarına destek veren Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı 2 Eylül-7 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlediği kampanya ile yukarıdaki sorulara ve tüm bu soruları da kapsayan “#İklimİçin ne yapılabilir?” sorusuna cevap aradı.

İklim değişikliği konusuna dikkat çekmeyi ve Türkiye’de çevre hakkının gelişmesine yönelik çalışmalara katkı sunmayı hedefleyen #İklimİçin kampanyası, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun 24 Eylül – 6 Ekim arasında düzenlediği “İklim Eylem Haftası”na paralel olarak devam etti. İklim Eylem Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler, önemli yayın ve raporlar AB Türkiye Delegasyonu’nun sosyal medya hesaplarında #İklimİçin ile beraber #ClimaDiplo etiketiyle de paylaşıldı.

#İklimİçin kampanyası kapsamında, alanda çalışmalar yürüten sivil toplum örgütleri ve aktivistlerin faaliyetleri ve kendileriyle röportajlar, uluslararası sözleşmelerle tanımlanan haklar, konuyla ilgili yayınlar, sokak röportajları ve sizin neler yapabileceğiniz üzerine bilgiler #İklimİçin etiketiyle Sivil Düşün web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yayınlandı. Kampanya süresince, Sivil Düşün sosyal medya hesaplarını takip edenler #İklimİçin yapabileceklerini, kendi mesajlarını yollayarak paylaştılar.

#İklimİçin kampanyasında neler paylaştık?
Sokak röportajları

Yaptığımız sokak röportajlarında iklim değişikliği ile mücadele için bireysel olarak yapılabilecekleri sizlere sorduk. #İklimİçin sen ne yapabilirsin?

Videoları buraya tıklayarak izleyebilir, iklim değişikliğinin önüne geçmek için neler yaptığınızı #İklimİçin etiketiyle sosyal medyada paylaşabilirsiniz.

AB Türkiye Delegasyonu yayınları

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun iklim değişikliği ile mücadele için yayınladığı indirilebilir kaynaklara göz atmak için buraya tıklayınız.

Sivil Düşün destekli çalışmalardan yayınlar

Çevre hakkı, ekolojik haklar, iklim değişikliği ile mücadele alanlarında gerçekleştirilmiş Sivil Düşün destekli çalışmaları incelemek için buraya tıklayınız.

İklim değişikliğiyle mücadele alanındaki aktivist, STÖ temsilcileri ve kamu çalışanlarından öneriler
  • Sözü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanlığı’ndan Ali Kılıç Özbek’e bırakıyoruz: “İklim değişikliği ile ilgili bir uygulama olacaksa tarım sektöründen başlamalı.” Röportajın tamamı için buraya tıklayınız.
  • Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli- IPCC 1,5 Derece ve Arazi raporları uyarıyor: #İklimİçin ‘2030 yılına kadar küresel ortalama sıcaklık artışını 1,5ºC’de sınırlandırmamız gerekiyor.’ #birbucukderece projesinin ayrıntıları için https://www.birbucukderece.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
  • İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu’na kulak veriyoruz: “Yerel ve ulusal ölçekli planların birbiriyle paralel olması gerekiyor.” Röportajın tamamı için buraya tıklayınız.
  • Kampanya kapsamında UNDP Türkiye’den Nuri Özbağdatlı’ya sözü bırakıyoruz. Röportajın tamamı için buraya tıklayınız
  • Yeşil Düşünce Derneği’nden Sevil Turan “İklim değişikliği konusu tüm konuların üzerinde, acil gündem olarak ele alınmalı.” diyor. Röportajın tamamı için buraya tıklayınız. 
  • Greenpeace Türkiye Küresel SO2 Emisyonlarında Sıcak Nokta Veri Tabanı Raporu’ndan: “SO2 emisyonları konusundaki en büyük sıcak noktaların başında Türkiye; Rusya, Güney Afrika, İran, Suudi Arabistan, Hindistan, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Sırbistan ile birlikte yer alıyor.” Bu ve tüm raporlar için http://www.greenpeace.org/turkey/tr/press/reports/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
  • 350 Türkiye tarafından yayınlanan, “İklim için Kentler-Yerel Yönetimlerde İklim Eylem Planı” kitapçığından: “İklim eylem planı bir yerel yönetimin iklim değişikliğini hızlı ve adil bir şekilde durdurmaya, aynı zamanda da iklim değişikliğinin sonuçlarına uyum göstermeye yönelik atacağı adımların yol haritasıdır.” Kitapçığı indirmek için: https://iklimicinkentler.org/
  • İstanbul Politikalar Merkezi’nden Ümit Şahin “Düşük karbonlu değil, ‘karbonsuz’ ekonominin gereğine ve zorunluluğuna artık tüm devletler ikna olmuş durumda.” diyor. Röportajı izlemek için buraya tıklayın.
  • WWF Türkiye #İklimİçin mesajını paylaştı: https://www.sivildusun.net/iklimicin-wwf-turkiye-oneriyor/
  • İklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu ile yaptığımız röportaj için buraya tıklayınız.
Sivil Düşün destekli çalışma sahipleriyle röportajlar

Küresel Çevre Derneği- Ulusal Çevre Hakkı Savunuculuğu Ağı röportajı için tıklayınız.

TURMEPA- Sualtı Atık Sergisi ve Eğitim Atölyesi röportajı için tıklayınız.

EUROSOLAR Türkiye röportajı için tıklayınız. 

Sınırlı Sorumlu Proje Evi Üretim, Eğitim, İşletme ve Çevre Koruma Kooperatifi röportajı için tıklayınız.

Doğa Araştırmaları Derneği röportajı için tıklayınız.

Film önerileri

Destekçileri arasında Sivil Düşün’ün de olduğu Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nde gösterilmiş olan filmleri incelemek için buraya tıklayınız.[vc_video link=”https://www.youtube.com/playlist?list=PLlWFltJ5eLx8Z4IZ5byss1c71jsZMfThT” align=”center” title=”#İklimİçin videolarını izlediniz mi?”][/vc_column][/vc_row][custom-twitter-feeds][vc_row disable_element=”yes”][arrow_sf id=’17097′]

Skip to content